• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Prečo starší ľudia vždy nadávajú na mladých: Psychológovia odhalili prekvapivú ilúziu

  • 20:39 17.04.2020
  • Bratislava
Prečo starší ľudia vždy nadávajú na mladých: Psychológovia odhalili prekvapivú ilúziu

Toto sú dôvody, prečo starší vždy budú nadávať na mladých ľudí.

Určite poznáte ľudí, ktorí neustále pripisujú negatívne vlastnosti mladým ľuďom so slovami: „Tá dnešná mládež, ...” Prečo sa zdá, že starší ľudia vo všeobecnosti odsudzujú mládež? Ukazuje sa, že tieto domnienky o úpadku mládeže existujú už tisícročia.

Vedci z Katedry psychologických a mozgových vied Kalifornskej univerzity bližšie skúmali tendenciu starších dospelých znevažovať dnešnú mládež. V štúdii skúmali mechanizmy, ktoré stoja za efektom „Tá dnešná mládež“ v troch faktoroch - konkrétne úcta k starším, inteligencia a radosť z čítania.

Ľudia často ostatných vnímajú ako horších, no je to ilúzia

Existenciu efektu „Tej dnešnej mládeže“ potvrdili odpovede v dotazníkoch a testoch 3 458 amerických dospelých vo veku 31 - 55 rokov. Okrem toho vedci zistili, že tento jav je spôsobený dvoma odlišnými kognitívnymi procesmi - predpojatosťou pamäte a tendenciou znevažovať ostatných v oblastiach, v ktorých osoba vyniká.

Vedci John Protzko a Jonathan Schooler vykonali päť štúdií, aby preverili mechanizmy za efektom „Tá dnešná mládež“. Štúdie boli navrhnuté tak, aby ďalej analyzovali, ako na tento fenomén vplýva predpojatosť pamäte a tendencie znevažovať ostatných v oblastiach, v ktorých si o sebe myslia, že vynikajú.

Efekt „Tá dnešná mládež“ sa vyskytuje, pretože ľudia si zvyčajne myslia, že ostatní ľudia nie sú tak dobrí v oblastiach, v ktorých seba považujú za excelentných. Napríklad dospelý človek s nadpriemernou inteligenciou môže ostatných vnímať ako menej inteligentných, bez ohľadu na to, či sú mladí alebo dospelí.

Ľudia mylne pripisujú svoje súčasné vlastnosti mladšiemu ja a rovesníkom

Druhým mechanizmom, ktorý stojí za týmto fenoménom, je zaujatosť pamäte. Je to subjektívny sklon pripomínať si spomienky, ktoré sa zhodujú so súčasným duševným stavom. Science Daily uvádza, že to môže buď zlepšiť alebo zhoršiť vyvolanie pamäte. Môže tiež zmeniť obsah toho, čo si spomíname.

Ľudia, ktorí vynikajú v jednej oblasti, majú tendenciu pripisovať túto črtu svojmu mladšiemu ja a svojim rovesníkom. Napríklad sa domnievajú, že keďže teraz radi čítajú, tak v minulosti každý viac čítal. Mozgu chýba informácia o rovesníkoch z minulosti. Preto namiesto toho premieta súčasné ja do minulosti a na ostatných.

Zistenia tejto štúdie dokazujú, že toto vnímanie úpadku mladých generácií je iba ilúziou založenou na niekoľkých kognitívnych mechanizmoch. Toto vnímanie sa dá ovplyvniť zmenou spomienok ľudí ako detí.

Stručne povedané, nové generácie sa ľuďom stále zdajú ako upadajúce, aj keď to tak v skutočnosti nie je. Dochádza k tomu kvôli psychologickému alebo mentálnemu triku, ktorý je zabudovaný do spôsobu fungovania našej mysle. Každá generácia to prežíva znova a znova.

Aj keď je pravdepodobné, že efekt „Tá dnešná mládež“ bude pretrvávať aj v nasledujúcich rokoch, vedomie, že sú produktom našich kognitívnych procesov, môže pomôcť vyhnúť sa zbytočnej negativite voči dnešnej mládeži a možno dokonca pomôže vybudovať lepšie spojenia medzi mládežou a staršími dospelými.

Zdroj: Info.sk, TM, scencedaily.com, advances.sciencemag.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

VČERA - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

VČERA - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

VČERA - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.