• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Zmierni sa šírenie koronavírusu v lete? Nové testy to môžu odhaliť

  • 20:04 24.03.2020
  • Utah
Zmierni sa šírenie koronavírusu v lete? Nové testy to môžu odhaliť

Fyzici testujú, ako obstojí nový koronavírus za rôznych poveternostných podmienok.

Prázdne obaly nového koronavírusu, SARS-CoV-2, môžu pomôcť vysvetliť, ako dobre vírus odoláva teplu, vlhkosti a iným zmenám prostredia.

Výskum, ktorý práve začali fyzici na Univerzite v Utahu, je navrhnutý tak, aby pomohol úradníkom v oblasti verejného zdravia pochopiť, ako bude nový koronavírus reagovať na zmeny ročných období. Jednou z hlavných otázok týkajúcich sa vírusu, ktorý spôsobuje chorobu zvanú COVID-19, je to, či leto pomôže spomaliť jeho šírenie.

Koronavírus sa šíri podobne ako vírus chrípky pomocou kvapôčok vypustených do vzduchu. Prostredie môže ovplyvniť šírenie vírusu. „Vírusy strácajú infekčnosť, pretože častice strácajú štrukturálnu integritu,“ uviedol vo vyhlásení fyzik Saveez Saffarian. „Fyzika toho, ako sa kvapôčky vyvíjajú v rôznych teplotných a vlhkostných podmienkach, ovplyvňuje, nakoľko je infekčný.“

Spolu s fyzikom Michaelom Vershininom dostal Saffarian grant vo výške takmer 200 000 dolárov od National Science Foundation (NSF) na štúdium toho, ako ochranný vonkajší obal vírusu reaguje na zmeny teploty a vlhkosti. Vírusy nedokážu nič samy o sebe, pretože sú to jednoducho obaly s genetickými inštrukciami vo vnútri. Keď vírus napadne bunky hostiteľa, používa ústrojenstvo tejto bunky na opakovanú replikáciu.

Výskum zahŕňa prácu s fiktívnymi verziami ochranného vonkajšieho obalu vírusu. Vedci pomocou sekvenovaného genómu SARS-CoV-2 vytvárajú syntetické verzie týchto obalov, v ktorých nie sú žiadne vírusové genómy. Vďaka tomu sú obaly neškodné a je možné s nimi bezpečne pracovať.

„Vytvárame vernú repliku vírusového obalu, ktorý drží všetko pohromade,“ uviedol vo vyhlásení Vershinin. "Ide o to, aby sme zistili, čo spôsobuje, že sa vírus rozpadá, vďaka čomu žije, čo spôsobuje jeho smrť."

Na manipuláciu nanočastíc používa Vershininovo laboratórium nástroj zvaný optická pinzeta. V podstate ide o sústredené svetelné lúče. Energia svetla môže byť nasmerovaná na pohyb a testovanie jednotlivých molekúl. Saffarian študuje RNA vírusy v širšom meradle a je odborníkom v laboratórnych technikách, ktoré môžu sledovať jednotlivé vírusové častice.

Vedci dúfajú, že zistia, ako sa bude vírus šíriť v rôznych podmienkach, od letného vonkajšieho prostredia po teplo interiéru v klimatizovaných kanceláriách. To by mohlo ovplyvniť, ako dlho bude potrebné uplatňovať domácu izoláciu a karanténu obyvateľov.

Zdroj: Info.sk, TM, attheu.utah.edu, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.