• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 15.5.2025Meniny má Žofia, Sofia
13°Bratislava

Najlepšie jedlo na zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb máte možno v chladničke

  • 18:22 01.03.2020
  • Bratislava
 Najlepšie jedlo na zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb máte možno v chladničke

Ľudia s vysokým krvným tlakom by mohli znížiť svoje riziko kardiovaskulárnych chorôb pridaním tohto jedla do svojej stravy.

Štúdia zistila, že konzumácia väčšieho množstva jogurtu je spojená so zníženým rizikom srdcových chorôb u ľudí s hypertenziou.

Dve alebo viac dávok jogurtu za týždeň by mohli znížiť riziko srdcových chorôb alebo mozgovej príhody o viac ako 20 percent.

Vysoký krvný tlak postihuje viac ako 1 miliardu ľudí na celom svete a je hlavným rizikovým faktorom srdcových chorôb.

Niekoľko klinických štúdií preukázalo, že konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie a znížiť riziko hypertenzie, inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu.

Teraz však odborníci tvrdia, že samotný jogurt môže znížiť riziko hypertenzie a kardiovaskulárnych chorôb.

Vedci analyzovali príjem potravy 55 000 žien a 18 000 mužov s vysokým krvným tlakom.

Zistili, že účastníci, ktorí konzumovali 2 alebo viac porcií jogurtu za týždeň, mali o 20 percent nižšiu šancu na ischemickú chorobu srdca.

Jedna porcia sa rovná jednej šálke jogurtu, čo je približne 220 mililitrov jogurtu.

Konzumácia najmenej 2 porcií za týždeň bola spojená s 30-percentným znížením srdcového infarktu u žien a 19-percentným znížením u mužov.

Celkovo možno povedať, že pravidelná konzumácia jogurtu v kombinácii so zdravou stravou vedie k väčšiemu poklesu rizika kardiovaskulárnych chorôb u pacientov s vysokým krvným tlakom.

Justin Buendia, prvý autor štúdie, uviedol:

„Predpokladali sme, že dlhodobý príjem jogurtu môže znížiť riziko kardiovaskulárnych problémov, pretože niektoré predchádzajúce malé štúdie preukázali priaznivé účinky fermentovaných mliečnych výrobkov.

Tu sme mali veľmi veľkú skupinu hypertenzných mužov a žien, ktorí boli sledovaní až 30 rokov.

Naše výsledky poskytujú dôležité nové dôkazy o tom, že jogurt môže byť prospešný pre zdravie srdca samotného alebo ako neoddeliteľná súčasť stravy bohatej na ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny bohaté na vlákninu. “

Zdroj: Info.sk, TM, academic.oup.com, yogurtinnutrition.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.