Táto potravina zvyšuje riziko porážky

Pri porážke rozlišujeme medzi dvomi najčastejšími druhmi. Riziko jedného z nich pritom stúpa, ak denne zjeme viac rizikových potravín.
Náhla cievna mozgová príhoda, ľudovo porážka, je strašiakom nielen starších ľudí. Jej riziko ale s vekom stúpa, a podľa najnovších zistení k tomu môžu prispieť aj niektoré potraviny.
Medzi niektoré z najúčinnejších preventívnych opatrení proti vzniku porážky patrí pohyb, absencia od fajčenia, konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny a vyhýbanie sa jedlám s vysokým obsahom cholesterolu (napríklad syr a mastné a vyprážané jedlá).
Pri zohľadňovaní prevencie pred porážkou sa ale často zabúda na to, že rozlišujeme dva základné druhy:
- náhlu cievnu mozgovú príhodu ischemickú, ktorá vzniká v dôsledku zníženia prietoku krvi do mozgových tkanív
- náhlu cievnu mozgovú príhodu hemoragickú, ktorá naopak vzniká krvácaním do mozgového tkaniva
Nesúrodé informácie o prevencii si všimla aj nutričná epidemiologička Tammy Tongová z Oxfordskej univerzity, a preto podnikla výskum, v ktorom sa zamerala na vplyv jedál na riziko vzniku ischemickej aj hemoragickej porážky.
Rôzne jedlá majú rôzny vplyv na riziko porážky
Tongová pri štúdii využila dostupné informácie o viac ako 418.000 ľuďoch z 9 európskych krajín, ktorí odpovedali na otázky o svojom stravovaní, životnom štýle, zdravotnom stave a sociálnej a demografickej situácii. Respondenti boli sledovaní približne nasledujúcich 12,7 roka.
Počas sledovania 4.281 účastníkov utrpelo fatálnu alebo nefatálnu mozgovú príhodu. V 1.430 prípadoch išlo o hemoragickú porážku a v 7.378 prípadoch o celkovú porážku (teda kombiovanú ischemickú, hemoragickú a iné druhy porážky).
V ďalšom období sa zisťovalo, aký vplyv pri vzniku porážky mala strava pacientov.
Vajcia v hlavnej úlohe
Nie je žiadnym prekvapením, že konzumácia ovocia a zeleniny podľa zistení vedie k celkovému poklesu rizika vzniku ischemickej porážky. Okrem nich sa oplatí jesť aj mlieko, syr, jogurt a jedlá s vysokým obsahom vlákniny.
Konkrétne každých 200 gramov denného príjmu ovocia a zeleniny zodpovedá zníženiu relatívneho rizika ischemickej porážky o 13%. Každých 10 gramov denného príjmu vlákniny zas zodpovedá zníženiu rizika tohto druhu porážky o 23%.
Z podrobnejších výsledkov vyplýva, že na zníženie rizika ischemickej porážky najviac vplývajú citrusy, tvrdé ovocie (ako jablká alebo hrušky), banány a koreňová zelenina. U listovej zeleniny sa spojitosť nepotvrdila.
Ďalej sa ukázalo, že denná konzumácia 200 gramov mlieka znižuje riziko ischemickej porážky o 5% a pozitívne vplýva aj pravidelná konzumácia jogurtu a syra.
Jediná potravina, ktorá sa pri prevencii pred porážkou neosvedčila, sú vajcia. Tie podľa odborníkov zvyšujú riziko hemoragickej porážky. Konkrétne konzumácia 40 gramov vajec denne zvyšuje jej riziko o 25% a každých ďalších 20 gramov o ďalších 25%.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.