• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Priemerná telesná teplota u človeka už nie je 37 stupňov

  • 19:41 22.01.2020
  • Stanford
Priemerná telesná teplota u človeka už nie je 37 stupňov

Priemerná teplota ľudského tela, za ktorú bolo dodnes považovaných 37 stupňov Celzia, bola určená v roku 1851. Dnes by táto hodnota nemusela platiť.

Keď sa pred viac ako 150 rokmi určovala univerzálna priemerná telesná teplota ľudí, odborníci nepredpokladali, že sa tento údaj niekedy zmení. Podľa súčasných zistení sa to však stalo. Vedci zo Stanfordskej Univerzitnej školy medicíny si myslia, že u priemerného zdravého človeka dnes nameriate teplotu, ktorá je o čosi nižšia.

Ľudské telo sa podľa vedcov ochladzuje. V porovnaní s 19. storočím je dnes teplota nižšia – u mužov o 1,06 stupňa Fahrenheita a u žien o 0,58 stupňa Fahrenheita (0,6 a 0,4 stupňa Celzia), argumentujú vedci.

O univerzálnej priemernej teplote ľudského tela v roku 1851 rozhodol nemecký lekár Carl Reinhold August Wunderlich, ktorý zozbieral milióny záznamov o meraní teploty 25.000 pacientov z Lipska a ich priemernú hodnotu vyčíslil na 37 stupňov Celzia, respektíve 98,6 stupňov Fahrenheita.

Ako ukazujú výsledky porovnania 27 moderných štúdií z roku 2002, priemerná teplota ľudského tela je v súčasnosti nižšia ako Wunderlichom stanovený štandard. Tento fakt potvrdila aj analýza z roku 2017, ktorá hodnotila telesnú teplotu viac ako 35.000 britských pacientov.

Stanfordských výskumníkov zaujímalo, či je pokles teploty výsledkom skutočnej zmeny, alebo pri zbieraní informácií došlo k nepresnému meraniu. Wunderlich totiž meral teplotu pacientom vložením teplomera do podpažia. Novodobí vedci merali teplotu orálne.

„Polemizovali sme nad tým, či sú teplotné rozdiely medzi 19. storočím a dneškom reálne a či táto odchýlka poskytuje dôkaz o zmene ľudského zdravia a dlhovekosti od čias priemyselnej revolúcie.“

V roku 1851, keď Wunderlich v Lipsku meral ľuďom teplotu, priemerná dĺžka života neprekračovala vek 38 rokov. Je dôležité poznamenať, že veľký počet ľudí v tom čase trpel na vtedy neliečiteľné ochorenia, ako je tuberkulóza a syfilis, ktoré spôsobujú chronický zápal, ktorý by mohol prispieť k zvýšenej telesnej teplote.

Vedci porovnali Wunderlichovu teplotu s priemernými nameranými teplotami

  • u veteránov Občianskej vojny v rokoch 1862 až 1930,
  • u pacientov v rámci meraní amerických Centier pre kontrolu a prevenciu ochorení v rokoch 1971 až 1975 a
  • u meraní Stanfordskej univerzity v rokoch 2007 až 2017.

Z troch hodnotených meraní najvyššiu telesnú teplotu zaznamenali u veteránov z Občianskej vojny a najnižšiu u absolventov meraní Stanfordskej univerzity.

Odhaduje sa, že priemerná teplota ľudského tela klesla približne o 0,03 stupňa Celzia každých 10 rokov. Keďže zmenu telesnej teploty zaznamenali aj v rámci výsledkov moderných meraní, vedci si nemyslia, že je pravdepodobné, že za jej postupný pokles môže odchýlka v meraní.

Najpravdepodobnejším vysvetlením postupného klesania priemernej telesnej teploty sú metabolické zmeny a celkové fyziologické zmeny u človeka. Z veľkej miery sa na ňom podieľa aj pokles dlhodobého zápalu v organizme, za čo vďačíme ekonomickému rozvoju, zlepšenému životnému štandardu, kvalitnejšej ústnej hygiene a nálezu antibiotík.

„Záverom nášho skúmania je zistenie, že u ľudí žijúcich v krajinách s vysokým príjmom došlo za posledných 200 rokov k fyziologickým zmenám, ktoré zapríčinili pokles priemernej telesnej teploty o 1,6% v porovnaní s obdobím pred priemyselnou revolúciou.“

Zdroj: Info.sk, DP, elifesciences.org, ktvu.com, wiley.com, bmj.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

6:32 24.04.2024Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.