• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Video: Pred sopkou Taal evakuovali desaťtisíce ľudí. Hrozbu je vidno z vesmíru

  • 20:19 15.01.2020
  • Manila
Video: Pred sopkou Taal evakuovali desaťtisíce ľudí. Hrozbu je vidno z vesmíru

Pred sopkou evakuovali už najmenej 53.000 ľudí.

Najmenej 53.000 ľudí evakuovali do stredy na Filipínach do bezpečia po tom, ako sopka Taal južne od metropoly Manila začala po náhlej erupcii popola a pary chrliť lávu. Informovala o tom agentúra DPA.

Tieto erupcie boli zachytené na snímkach japonským satelitom Himawari-8. Animácia satelitných údajov, ktorú zverejnilo NASA Earth Observatory, ukazuje sopečný oblak, ktorý sa šíri v priebehu 12. a 13. januára.

Sopka Taal, ktorá sa nachádza v provincii Batangas približne 66 kilometrov južne od Manily a jej vrchol je obklopený rovnomenným jazerom, začala nepravidelne chrliť popol v nedeľu.

Obyvateľov preventívne evakuovali z niektorých miest v provinciách Batangas a Cavite, nachádzajúcich sa v ohrozenej zóne. Niektorí však i tak napriek nebezpečenstvu odmietli odísť, aby dohliadli na svoje domy a majetok.

Vyľudnené mestá a dediny prehľadávajú záchranári, policajti a vojaci, aby sa ubezpečili, že v nich neostali civilisti. Prehliadky spustili, keď sa objavili správy, že sa z preplnených evakuačných zariadení niektorí ľudia vrátili domov.

Filipínsky ústav vulkanológie a seizmológie (PHIVOLCS) uviedol, že v sopke Taal za posledných 23 hodín monitoroval „nepretržitú, ale všeobecne slabšiu erupciu hlavného kráteru v dôsledku magmatických a hydrovulkanických procesov“.

Ústav ďalej informoval, že sopka už spôsobila obrovské praskliny v zemi a deformácie pôdy v mestách vo svojom okolí. Nastali taktiež stovky sopečných zemetrasení, únik vysokých emisií oxidu siričitého, a nepretržitý magmatický pohyb, ktorý môže viesť k eruptívnejším udalostiam.

PHIVOLCS zopakoval svoje odporúčanie na úplnú evakuáciu ostrova a ohrozených oblastí.

V dôsledku sopečnej činnosti ostáva naďalej v platnosti varovanie štvrtého stupňa,“ píše sa v poslednom obežníku vulkanológov. To znamená, že „nebezpečná explozívna erupcia môže nastať v priebehu najbližších hodín až dní“.

Sopka chrlila lávu až do výšky 500 metrov a para obsahujúca popol siahala až do výšky dva kilometre. V okolí sopky Taal zaznamenali viac ako 200 zemetrasení.

Úrady a školy vo viacerých mestách vrátane Manily zostali zavreté z dôvodu zdravotných rizík, ktoré by mohol spôsobiť popol zo sopky.

Sopka Taal je druhou najaktívnejšou na Filipínach, no patrí k obľúbeným cieľom turistov aj pre prekrásne kráterové jazero. Od roku 1572 vybuchla 33-krát, k poslednej väčšej explózii došlo v októbri 1977. Doteraz najhorší bol výbuch sopky Taal v roku 1911, keď si vyžiadal viac než 1300 obetí na životoch.

Ostrovné Filipíny, ktoré majú približne 22 aktívnych sopiek, ležia v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde je zvýšená vulkanická aktivita a vyskytuje sa tam približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

Zdroj: Info.sk, TM, livescience.com, TASR, Video: YouTube/VideoFromSpace
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

DNES - 11:11Zahraničné

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea.

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

DNES - 6:22Zahraničné

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

DNES - 6:19Zahraničné

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu.

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.