• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Chlapček či dievčatko? O pohlaví dieťaťa rozhodujú gény po starých rodičoch

  • 18:20 11.01.2020
  • Newcastle
Chlapček či dievčatko? O pohlaví dieťaťa rozhodujú gény po starých rodičoch

Štúdia Newcastleskej univerzity si kladie za cieľ pomôcť budúcim rodičom zistiť, aká je pravdepodobnosť, že sa im narodí chlapec alebo dievča.

O tom, či sa vám narodí chlapček alebo dievčatko, vo veľkom rozhoduje genetika. Ako sa však ukázalo, posledné slovo v rozhodovaní majú vždy gény otca, ktoré zdedí po rodičoch.

Univerzita v Newcastle (Veľká Británia) prizvala do pozorovania tisícky rodín, vďaka ktorým zistila súvislosť s genetikou otca a pohlavím jeho potomka. Zdá sa, že pravdepodobnosť toho, či sa páru narodí dievča alebo chlapec, závisí od otcových rodičov. Konkrétne u muža, ktorý vyrastal s viacerými bratmi, je vyššia pravdepodobnosť, že sa mu narodí syn. Naopak muž, ktorý vyrastal v obklopení sestier, bude mať pravdepodobne dcéru.

K výsledkom sa podarilo dopracovať na základe rozboru 927 rodokmeňov zahrňujúcich informácie o viac ako pol milióne ľuďoch zo Severnej Ameriky a Európy, ktoré siahali až do 17. storočia.

Pohlavie dieťaťa vo veľkom závisí od toho, či mužská spermia nesie chromozóm X alebo Y. Ak nesie chromozóm X, ten sa spojí s matkiným chromozómom X a pár splodí dievča (XX). V prípade chromozómu Y nastáva splodenie chlapca (XY).

Každý gén pozostáva z dvoch častí, ktoré označujeme ako alely. Každá z nich je zdedená od jedného z rodičov. Podľa výskumníka z Newcastleskej univerzity Corryho Gellatlya u mužov, ktorí sú nositeľmi dvoch rôznych druhov aliel, môže dôjsť k trom rôznym pomerom chromozómov X a Y v spermiách:

  • muži, ktorých označujeme ako mm, produkujú viac spermií s chromozómom Y a častejšie sa im rodia synovia
  • muži, ktorých označujeme ako mf, produkujú zhruba rovnaké množstvo spermií s chromozómom X aj Y a rodí sa im zhruba rovnaký počet dcér a synov
  • muži, ktorých označujeme ako ff, produkujú viac spermií s chromozómom X a častejšie sa im rodia dcéry.

„Gén od rodičov, vďaka ktorému niektorí muži majú viac dcér a niektorí zas viac synov, je dôvod, prečo máme v populácii zhruba rovnaký počet mužov a žien. Ak sa napríklad v niektorej populácii vyskytuje viac mužov, ženy si ľahšie nájdu partnera a muži, ktorým sa narodia dcéry, prenesú na potomkov viac svojich génov, a tak sa v budúcich generáciách narodí viac chlapcov.“

Prečo sa po vojne rodí viac chlapcov?

Po svetových vojnách sa v mnohých zúčastnených krajinách začali vo veľkom rodiť chlapci. Napríklad vo Veľkej Británii sa rok po skončení prvej svetovej vojny narodilo 102 chlapcov na každých 100 dievčat. Podľa Gellatlya by to mohol vysvetľovať práve gén, o ktorom hovorí v štúdii.

Muži, ktorým sa narodilo mnoho synov, mali vyššiu pravdepodobnosť, že sa niektorý z nich vráti z bojového poľa. Keďže títo synovia vyrastali medzi viacerými bratmi, po rodičoch zdedili gény, ktoré ich predurčili k tomu, aby splodili vlastného syna.

Rodiny, v ktorých úradovali najmä dcéry a jeden alebo dvaja synovia, nemali veľkú nádej, že sa ich deti niekedy vrátia z vojny. Ak sa aj vrátili a splodili deti, pravdepodobne to boli dievčatá. Viac teda bolo tých, ktorým sa po vojne narodili synovia.

Zdroj: Info.sk, DP, springer.com, sciencedaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

DNES - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

DNES - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

DNES - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

DNES - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

VČERA - 21:20Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.