• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
15°Bratislava

Matovič: Obvinenie Dobroslava Trnku je zadosťučinením pre poctivých ľudí

  • 13:19 18.12.2019
  • Bratislava
Matovič: Obvinenie Dobroslava Trnku je zadosťučinením pre poctivých ľudí

Nezaradená poslankyňa parlamentu Veronika Remišová si myslí, že Dobroslav Trnka by mal byť stíhaný väzobne, "aby sa zabránilo ovplyvňovaniu a mareniu vyšetrovania".

Obvinenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku je zadosťučinením pre obyčajných, poctivých ľudí. Vyhlásil to predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Obvinenie Dobroslava Trnku je zadosťučinením pre obyčajných, poctivých ľudí a zdvihnutým prstom pre mafiu, ktorú Smer cez neho dlhé roky chránil. Na druhej strane je namieste obávať sa, že zrazu zvýšená aktivita NAKA súvisí len s vytváraním dojmu na ľudí, vzhľadom na voľby za dverami,“ uviedol Matovič pre TASR.

Podozrení v súvislosti s Dobroslavom Trnkom je podľa Remišovej oveľa viac. „Vyšetrovanie by malo pokračovať o to intenzívnejšie, keďže rozsah škôd, ktoré Dobroslav Trnka mohol na poste generálneho prokurátora spôsobiť, bude oveľa väčší,“ uviedla s tým, že je na mieste otázka, či v jeho prípade dlhodobo nehrozí ovplyvňovanie alebo marenie vyšetrovania, a či by nemal byť stíhaný väzobne. Remišová upozornila, že je potrebné stransparentniť proces výberu generálneho, ale aj špeciálneho prokurátora.

Pre SaS je neprípustné, že Dobroslav Trnka je stíhaný na slobode a nie je vo vyšetrovacej väzbe, „pretože je prinajmenšom zrejmé, že bude mať možnosť ovplyvňovať vyšetrovanie“. SaS preto vyzýva špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby pre Dobroslava Trnku nariadil väzbu.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) považuje vznesenie obvinenia za správny počin. Orgány by sa podľa nej mali pozrieť aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. „Dobroslav Trnka mu púšťal zvukovú nahrávku Gorila v čase, keď bol Čižnár krajským prokurátorom. Konal?“ pýta sa a avizuje, že v tejto súvislosti podáva trestné oznámenie. „Je na orgánoch činných v trestnom konaní preskúmať, či sa Čižnár rovnako nedopustil marenia spravodlivosti, keď ako prokurátor oboznámený so zvukovou nahrávkou Gorila (čo sám priznal) nekonal,“ dodala Ďuriš Nicholsonová na sociálnej sieti.

Som veľmi rád, že po dvoch rokoch od vraždy novinára, kedy sa zásadným spôsobom zmenilo Slovensko, konečne prichádza spravodlivosť,“ reagoval pre TASR predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Ten, kto mal na spravodlivosť dozerať, ju sám maril,“ reagoval na sociálnej sieti líder koalície mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Michal Truban. Dodal, že v parlamente chcú hneď na prvej schôdzi navrhnúť zmeny pravidiel voľby generálneho prokurátora. „Tak, aby sa nástupca Čižnára vyberal zo širokého spektra návrhov transparentným spôsobom s verejným vypočutím,“ dodal.

O väzobné stíhanie Dobroslava Trnku podľa stanoviska neparlamentnej Demokratickej strany opakovane žiadali nezaradení poslanci Jozef Rajtár a Ľubomír Galko. Žiadajú oň aj teraz. „Na jeho väzbu sú tri dôvody: aby nemohol ovplyvňovať svedkov a mariť tak vyšetrovanie, aby nemohol ujsť a vyhýbať sa tak trestnému konaniu,“ napísala strana vo svojom stanovisku.

Mimoparlamentné KDH si myslí, že je legitímne pýtať sa kompetentných, prečo až teraz začali v tejto veci konať. Aj podľa KDH by mal byť Dobroslav Trnka vo väzbe, aby neovplyvňoval svedkov.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil Dobroslava Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014, keď po prevzatí zvukovej nahrávky Gorila od Mariana Kočnera ju ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Konať tak mal podľa polície s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a Marianovi Kočnerovi.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Maturanti v nasledujúcich dňoch absolvujú internú časť maturitnej skúšky

Maturanti v nasledujúcich dňoch absolvujú internú časť maturitnej skúšky

DNES - 7:15Domáce

Maturanti v nasledujúcich dňoch absolvujú internú časť maturitnej skúšky. Ústna časť "skúšky dospelosti" sa na jednotlivých stredných školách uskutoční v termíne od 20. mája do 7. júna.

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský

VČERA - 21:07Domáce

Vo veku 78 rokov zomrel podnikateľ Jozef Majský.

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

Muž, ktorý pred nemocnicou kričal a schvaľoval atentát, dostal tri mesiace

VČERA - 19:09Domáce

Na nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch mesiacov odsúdil v nedeľu Okresný súd v Banskej Bystrici v tzv. superrýchlom konaní Ivana Č.

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

Polícia eviduje skoro 50 prípadov schvaľovania trestného činu

VČERA - 18:54Domáce

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu alebo jeho páchateľa.

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

K situácii po atentáte bude zvolaná bezpečnostná rada a parlamentný výbor

VČERA - 17:44Domáce

Situáciou po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa má v stredu (22. 5.) pred rokovaním vlády zaoberať bezpečnostná rada štátu.