• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Ako na nočnej oblohe rozoznať hviezdu od planéty? Spoľahnite sa na ľahký trik

  • 20:52 06.12.2019
  • Bratislava
Ako na nočnej oblohe rozoznať hviezdu od planéty? Spoľahnite sa na ľahký trik

Na nočnej oblohe môžeme v priaznivom počasí pozorovať množstvo hviezd a malú hŕstku planét. Viete, ako ich od seba odlíšiť?

Ak vás astronómia zaujíma, alebo sa len radi dívate na nočnú oblohu, určite oceníte trik, vďaka ktorému budete okamžite schopní rozoznať na nočnej oblohe hviezdy a planéty. Hlavný rozdiel je v mihotaní.

Hviezdy sa na nebi mihotajú kvôli obrovskej vzdialenosti, aká je medzi nimi a Zemou. Najbližší hviezdni susedia nášho Slnka sú napríklad vzdialení až viac ako 4 svetelné roky. Kvôli tejto vzdialenosti vidíme hviezdy len ako maličké svetelné body.

Po tom, ako svetlo hviezdy dorazí k zemi, zlomí sa pod vplyvom rôznych teplôt pri prechode cez zemskú atmosféru. Lom svetla je v porovnaní s veľkosťou svetelného bodu, aký vidíme na oblohe, oveľa výraznejší, preto sa nám zdá, že sa hviezda na oblohe mihoce. Hovoríme o takzvanej astronomickej scintilácii.

Planéty a Slnko sú samozrejme oveľa bližšie k Zemi. Atmosféra láme aj ich svetlo, ale keďže sú k nám bližšie, na oblohe sa nám tiež zdajú byť väčšie. Pomocou teleskopu alebo ďalekohľadu by ste ich od hviezd rozoznali celkom ľahko – pripomínajú totiž skôr okrúhly disk ako malý svetelný bod. Ako ich však rozoznať voľným okom?

Hlavný rozdiel medzi hviezdami a planétami na nočnej oblohe, ktorý možno pozorovať aj bez pomôcok, je to, že planéty sa na nebi nemihotajú, a to preto, že ich svetlo sa pri prechode cez atmosféru nestíha lámať dosť rýchlo na to, aby na chvíľu mohli zmiznúť z dohľadu.

Niekedy sa mihotajú aj planéty

Skúsení pozorovatelia hviezd vedia okamžite povedať, ktoré teleso na oblohe je planéta a ktoré je hviezda len podľa toho, či sa mihotá. Aj oni by však mali dať pozor na prípady, keď sa na nebi jagajú aj planéty.

K tomuto javu dochádza vtedy, keď sa dívate na planétu, ktorá je príliš nízko nad obzorom. Pri pozeraní na horizont pred nami totiž stojí hrubšia vrstva atmosféry, a teda svetlo sa láme častejšie.

Ak by sa vám niekedy podarilo letieť do vesmíru, mihotanie vzdialených hviezd by rýchlo zmizlo – nenachádzali by ste sa totiž pod vrstvou atmosféry. Práve lom svetla je dôvod, pre ktorý sa teleskopy vypúšťajú do nebies, aby tam zachytili ostré a ničím nerušené zábery na vzdialené vesmírne telesá.

Mihotanie nie je jediný rozdiel, ktorý by ste si na prechádzke vesmírom všimli. Astronaut James Reilly pre SpaceFlight Insider uviedol, že keď sa vám oči prispôsobia na nové prostredie, „začnete si všímať, že niektoré hviezdy vyžarujú farby, ktoré zo zeme nevidno. Vidíte napríklad pastelové farby – žltú, svetloružovú, svetlooranžovú aj svetločervenú a svetlomodrú – hviezdy svietia všetkými možnými farbami, ktoré zo zeme nevidno, lebo ich filtruje atmosféra.“

Zdroj: Info.sk, DP, curiosity.com, youtube.com/ SpaceFlight Insider - Official Page
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.