• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Francúzska herečka Brigitte Bardotová má 85 rokov

  • 7:56 28.09.2019
  • Paríž/Bratislava
Francúzska herečka Brigitte Bardotová má 85 rokov

V sobotu 28. septembra bude mať francúzska herečka 85 rokov.

Medzinárodne uznávanou herečkou a zbožňovaným sexsymbolom 60. rokov sa Brigitte Bardotová stala vďaka filmu Et Dieu... créa la femme (A Boh stvoril ženu, 1956). Filmová kritika ocenila jej herecký talent i v ďalších snímkach ako En cas de malheur (V prípade nešťastia, 1958), Babette s'en va-t-en guerre (Babeta ide do vojny, 1959), La Vérité (Pravda, 1960) či Vie privée (Súkromný život,1961).

Najviac sa mi páčila úloha vo filme V prípade nešťastia s Jeanom Gabinom. Tam som sa tvárou v tvár stretla so superhviezdou francúzskeho filmu. Ďalšia moja veľká rola bola v snímke Pravda od Henri Georgesa Clouzota...,“ prezradila v rozhovore pre CNN francúzska herečka.

Brigitte Anne-Marie Bardotová (známa pod skratkou BB) sa narodila 28. septembra 1934 v Paríži do dobre situovanej rodiny. Navštevovala baletné konzervatórium a chcela sa stať profesionálnou baletkou. Problémom sa stala jej výška, ktorá jej však spoločne s pôvabnou tvárou otvorila dvere do sveta modelingu.

Už v 15-tich rokoch sa objavila na titulných stránkach popredných módnych magazínov. V tom čase sa mladá kráska zoznámila s vtedy len asistentom réžie, neskôr slávnym režisérom Rogerom Vadimom, ktorý sa rozhodol, že z nej spraví hviezdu strieborného plátna. Práve on priviedol Brigitte Bardotovú k režisérovi Marcovi Allegretovi a ten atraktívnu Francúzku obsadil do komédie Le Trou normand (1952). V roku 1955 sa opäť objavila pred kamerou v romantickom Vadimovom filme Cette sacrée gamine (Prekliate dievča, 1955).

Medzinárodne uznávanou herečkou a zbožňovaným sexsymbolom sa Bardotová stala po úlohe vo filme Et Dieu... créa la femme (A Boh stvoril ženu, 1956) opäť v réžii Rogera Vadima. Výrazne nalíčené oči kontrastujúce s dlhými blond vlasmi BB – to bol ikonický výzor novej filmovej hviezdy kopírovaný počas celých 60. rokov 20. storočia.

V Španielsku nakrútil Vadim s Bardotovou ďalšiu kriminálnu drámu Les Bijoutiers du clair de lune (Klenotníci mesačného svitu, 1958). Svoj talent predviedla herečka aj v snímke En cas de malheur (V prípade nešťastia,1958) v réžii Clauda Autant-Lara, podľa prelohy Georgesa Simenona. Brigitte Bardotová dokonale vykreslila naivnú, rozmarnú Yvette s úžasným sexappelom, a svoju veľkú rolu odohral i famózny Jean Gabin v úlohe advokáta Gobillota.

Dcéra bohatých, prísnych a starostlivých rodičov si však ťažko zvykala na život ostro sledovaného idolu. Jej dráma vyústila do pokusu o samovraždu na 26. narodeniny v roku 1960. „Vadim sa preslávil na celom svete ako režisér a ja ako herečka, ale druhá strana mince bola hrozná. Môj život bol úplne obrátený hore nohami. Bola som sledovaná, špehovaná, zbožňovaná a aj urážaná. Môj súkromný život sa stal verejným. Cez noc som sa ocitla uväznená,“ poznamenala herečka.

Bardotová vtedy ukončila nakrúcanie drámy Henriho-Georgea Clouzota z prostredia súdnej siene La Vérité (Pravda, 1960). Film bol neskôr len zriedka premietaný, pritom v 60. rokoch patril k najnavštevovanejším francúzskym filmom a zaznamenal nebývalý úspech. Brigitte Bardotová v ňom stvárnila svoju veľkú charakterovú rolu mladučkej Dominique, ktorá je obžalovaná z vraždy svojho bývalého priateľa Gilberta.

V snímke Vie privée (Súkromný život, 1961) v réžii Louisa Mallea, kde si zahrala s Marcellom Mastroiannim, predviedla francúzska herečka verejnosti obraz vlastného života, svoju premenu z idolu v obeť. V nasledujúcom filme Jeana-Luca Godarda Le Mépris (Pohŕdanie, 1963) stvárnila náročnú rolu partnerky Michela Piccoliho, prevažne sa však osvedčila vo filmoch, v ktorých mala možnosť predviesť svoj pôvab.

Zvodná Bardotová sa predstavila vo westernovej komédii Louisa Mallea - Viva Maria! (1965), v snímke Michela Devillea - L'ours et la poupée (1969) alebo v dobrodružnom filme Roberta Enrica - Boulevard du rhum (Rumový bulvár, 1971), kde bol filmovým partnerom BB Lino Ventura. „Žiadna iná herečka by nedokázala tak ľahko vkĺznuť do postavy hviezdy z 20. rokov ako Brigitte Bardotová,“ skonštatoval po premiére filmu režisér Robert Enrico.

Po poslednej menovanej snímke nasledovali už iba menej úspešné filmy. Posledným, v ktorom si obdivovaná umelkyňa zahrala, bola komédia L' Histoire tres bonne et tres joyeuse de Colinot Trousse-Chemise (Sukničkár Colinot, 1973) v réžii Niny Companéezovej.

Ako tridsaťdeväťročná sa „božská BB“ rozhodla svet filmu zanechať. „Bol to život snov, ale bola to tiež pekná otrava,“ zhodnotila herečka.

Brigitte Bardotová bola niekoľkokrát vydatá. Jej prvým manželom bol v rokoch 1952–1957 spomínaný Roger Vadim. V roku 1959 si vzala herca Jacquese Charriera, s ktorým má syna Nicolasa. Jej ďalším manželom bol nemecký milionár Gunter Sachs. V roku 1992 sa vydala za francúzskeho politika Bernarda d'Ormale.

V súčasnosti Brigitte Bardotová využíva svoj status celebrity na propagáciu kampaní za práva zvierat.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

DNES - 6:14Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.