10 spôsobov, ako si ozdraviť šálku kávy

Ak chcete svoj štart do dňa ozvláštniť niečím zdravým, inšpirujte sa týmito 10 spôsobmi, ako spraviť z kávy zdravú delikatesu.
Ak sa chcete vzdať svojho ranného rituálu s pitím kávy, lebo sa vám zdá nezdravý, existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí rozmyslieť si to. Káva má na svedomí hneď niekoľko benefitov: predlžuje život, zlepšuje zdravie pečene, znižuje riziko ochorení mozgu a mnohé ďalšie.
Ne druhej strane treba povedať, že šálka kávy sa pridaním umelých sladidiel, smotany či iných dochucovadiel u niektorých z nás stáva len prázdnou kalorickou bombou. Aby ste zabránili takémuto scenáru, inšpirujte sa niektorým z týchto zdravých spôsobov, ako piť kávu.
1. Pridajte do nej MCT tuk
Foto: Cegli/Shutterstock.com
Ak máte chuť na kávu a do obeda je ešte dlhá chvíľa, určite si doprajte šálku horúceho nápoja s pridaním MCT tuku. Skratka MCT v angličtine označuje „Medium Chain Triglycerides“ – tuky so stredne dlhým reťazcom. Medzi tieto tuky zaraďujeme napríklad kokosový olej, čerstvé a tučné ovčie, kozie alebo kravské mlieko a materské mlieko.
Štúdia publikovaná v časopise European Journal of Clinical Nutrition dokazuje, že u ľudí, ktorí si do kávy pridávajú MCT olej, dochádza k zvýšeniu hladiny hormónu leptínu, ktorý má za úlohu potlačenie hladu. Ďalšou výhodou je, že takáto forma tuku v káve pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
2. Pridajte do nej prírodné arómy
Ak si túžite ozvláštniť kávu zaujímavou príchuťou, skúste do nej pridať 1-2 kvapky čistého vanilkového extraktu alebo štipku škorice. Škorica, rovnako ako MCT oleje, dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a dvíha hladinu zdravého cholesterolu.
3. Pozor na sladidlá
Umelé sladidlá sa síce tvária ako zdravšia verzia cukru, ale ich užívanie je málokedy bezpečnejšie. Alditoly, alebo alkoholické cukry, ktoré spoznáte podľa koncovky –ol (napríklad sorbitol), často vyvolávajú nechcené vedľajšie účinky, ako nafukovanie, plynatosť a iné poruchy tráviaceho traktu.
Ak neviete vypiť kávu bez niečoho sladkého, oslaďte ju stéviou.
4. Kombinujte ju s jedlom
Foto: Aleksandrs Samuilovs/Shutterstock.com
Ak vás po káve vždy rozbolí brucho alebo vám nápoj jednoducho len preletí cez črevá, skúste ju piť popri jedle. Kyslý charakter kávy najmä ráno kladie na žalúdok priveľký nápor, ktorý pomôže skrotiť jedlo. Dobrou voľbou je aj zmiernenie chuti pomocou mlieka.
5. Vyskúšajte orechové mlieko
Orechové mlieko alebo akékoľvek iné mlieko posilnené o vitamíny posunie vašu kávu na ďalšiu úroveň. Môžete napríklad vyskúšať nasledovný postup:
- Na sporáku zohrejte pol šálky mandľového mlieka.
- Pri dosiahnutí varu prelejte do šálky a dolejte horúcou kávou.
- Na záver posypte štipkou kakaa alebo škorice.
6. Káva bez kofeínu
Ak sa vám zdá, že je to práve kofeín, kvôli ktorému celé noci nespávate alebo sa dokonca cítite roztrasene, určite si zadovážte bezkofeínovú kávu. Majte však na pamäti, že aj tá obsahuje malú dávku kofeínu. 300-mililitrová šálka bezkofeínovej kávy obyčajne obsahuje asi 6 miligramov kofeínu. Rovnaká šálka obyčajnej kávy obsahuje okolo 260 miligramov kofeínu.
7. Pite ju pred cvičením
Väčšina z nás pije kávu na zrelaxovanie, ale málokto vie, že môže poslúžiť aj ako skvelý povzbudzovač pred fyzickou aktivitou. Ak plánujete prechádzku alebo si idete zacvičiť, doprajte si šálku kávy, ktorá vám dodá energiu za dvoch a ešte vám aj posilní metabolizmus.
8. Pite ju za horúca
Jediným dôvodom, prečo sa viac oplatí piť horúcu kávu ako jej ľadový variant, je ten, že v teplom stave uvoľňuje viac antioxidantov, a teda je o čosi zdravšia.
9. Pridajte do nej kolagénový prášok
O tom, prečo sa do stravy oplatí začleniť kolagén, sme vás už informovali v tomto článku: Kolagén je lepší ako botox. Takto by ste ho mali užívať. Stačí, ak si lyžicu prášku pridáte do horúcej kávy a necháte rozpustiť. Káva by s kolagénom mala chutiť rovnako ako bez neho.
10. Prežeňte ju francúzskym lisom
Foto: m.iskandarov/Shutterstock.com
Ak ráno chcete ušetriť čas a pomôcť zdraviu, pripravte si zrnkovú kávu pomocou francúzskeho lisu. Podľa niektorých výskumov takto pripravená káva poskytuje účinnú prevenciu pred rakovinou prsníka.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.