Pravda o sódach: Vedci skúmali riziko smrti

Najväčší výskum svojho druhu sa pozrel na riziko úmrtia spojený s pitím sladenej aj diétnej sódy.
Nová štúdia naznačuje, že konzumácia príliš veľkého množstva sladkých sýtených nápojov môže zvýšiť riziko predčasnej smrti, pričom nezáleží, či ide o sódu bez cukru alebo s ním.
Štúdia, ktorá analyzovala údaje od takmer pol milióna európanov, je podľa autorov najväčšia svojho druhu. Výsledky ukázali, že u ľudí, ktorí pili dva alebo viac pohárov sódy denne mali o 17% väčšiu pravdepodobnosť, že zomrú počas 16 rokov trvajúcej štúdie, v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali menej ako jeden pohár sódy mesačne.
Zistenia sa potvrdili aj potom, čo vedci vzali do úvahy faktory, ktoré by mohli ovplyvniť riziko predčasnej smrti a chorôb u ľudí, ako je fajčenie, požívanie alkoholu, index telesnej hmotnosti (BMI), fyzická aktivita, príjem kalórií a konzumácia ovocia, zeleniny a spracovaného mäsa.
Cukor v nápojoch spôsoboval najčastejšie choroby tráviaceho systému
Výsledky zverejnené v časopise JAMA Internal Medicine podporujú staršie štúdie, ktoré spájajú pitie sódy so zvýšeným rizikom chronických chorôb a predčasnej smrti. K podobným výsledkom dospela aj staršia štúdia zverejnená v časopise Circulation, ktorá zistila, že konzumácia veľkého množstva diétnych nápojov bola spojená so zvýšeným rizikom predčasného úmrtia žien.
V novej štúdii vedci analyzovali informácie od približne 450 000 ľudí žijúcich v 10 európskych krajinách, ktorí na začiatku štúdie nemali rakovinu, srdcové choroby, mozgovú príhodu ani cukrovku. Účastníci uviedli, ako často pili sódy s cukrom alebo umelými sladidlami. V priemere ich sledovali 16 rokov a počas toho obdobia zomrelo asi 41 700 účastníkov.
Je zaujímavé, že ľudia, ktorí často konzumovali diétnu sódu, s väčšou pravdepodobnosťou zomreli na kardiovaskulárne choroby, zatiaľ čo ľudia, ktorí často konzumovali nápoje sladené cukrom, častejšie zomierali na choroby zažívacieho ústrojenstva, ako je divertikulitída alebo ochorenie pečene.
Umelé sladidlá zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb
Nie je jasné, prečo boli najmä diétne sódy spojené so zvýšeným rizikom úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Je možné, že toto zistenie je vlastne dôsledkom „reverznej príčinnej súvislosti“ - inými slovami, ľudia, ktorí už boli na začiatku štúdie vystavení riziku srdcových chorôb, prešli na pitie diétnych sód skôr, ako sa zúčastnili prieskumu. Vedci sa to však pokúsili vysvetliť vylúčením úmrtí, ktoré sa vyskytli na začiatku sledovacieho obdobia štúdie, a stále našli súvislosť medzi konzumáciou sódy a úmrtím na kardiovaskulárne choroby.
Môže existovať biologické vysvetlenie. Napríklad štúdie na zvieratách naznačujú, že častá konzumácia umelých sladidiel môže viesť k problémom so spôsobom, akým telo zaobchádza so skutočným cukrom. Na zistenie, či je to pravda u ľudí, alebo či existujú ďalšie škodlivé účinky z dlhodobej konzumácie umelých sladidiel, je však potrebný oveľa väčší výskum.
Nie je tiež jasné, prečo pravidelná konzumácia sódy súvisí so zvýšeným rizikom úmrtia na choroby tráviaceho ústrojenstva. Je možné, že vysoká hladina cukru v krvi môže zmeniť výstelku čriev a zvýšiť riziko infekcií čriev, čo zase zvyšuje riziko určitých chorôb tráviaceho ústrojenstva. No znovu je potrebný ďalší výskum, ktorý by tvrdenia potvrdil.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.