• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Manning je homosexuál a narcis, obhajoval vojaka advokát

  • 12:37 15.08.2013
  • FORT MEADE
Manning je homosexuál a narcis, obhajoval vojaka advokát

Americkému vojakovi Bradleymu Manningovi je ľúto, že umožnil únik tajných informácií, ktoré zverejnil pred troma rokmi portál WikiLeaks.

Išlo pritom o najväčší únik tajných dokumentov v histórii Spojených štátov. "Je mi ľúto, že som svojimi činmi poškodil ľudí. Je mi ľúto, že som poškodil Spojené štáty," povedal 25-ročný muž súdu. Podľa vlastných slov chápe, že za svoje konanie teraz musí niesť zodpovednosť. "Posledné roky boli pre mňa poučnou skúsenosťou," uviedol.

Vyjadril sa tak po tom, čo ho tribunál v júli uznal vinným v 20 z 22 obvinení zo špionáže a neuposlúchnutia rozkazov. Na základni Fort Meade pri Washingtone sa teraz pripravujú na vynesenie rozsudku, ktorý by mal byť známy do 23. augusta.

Podľa zverejnených informácií bol však Manning labilnou osobnosťou. Americká armáda poskytla agentúre AP fotografiu, na ktorej Bradley Manning pózuje v dlhej parochni s narúžovanými perami.

Obvinený vojak ju v e-maili poslal svojmu vojenskému terapeutovi spolu s listom, ktorý nazval "Môj problém". V ňom opísal svoje ťažkosti s rodovou identitou, zmienil sa tiež o nádeji, že mu vojenská kariéra pomôže "zbaviť sa ich".

Ako informoval portál iDnes.cz, na neschopnosť Manninga pracovať v spravodajskej službe sa odvolával aj jeho advokát David Coombs. Súd sa snažil presvedčiť, že Bradley Manning je "vývojovo oneskorený" izolovaný homosexuál a má narcistické sklony, cítil sa ako žena uväznená v mužskom tele.

Vojaka slúžiaceho ako spravodajský analytik v Iraku zadržali pred vyše troma rokmi po tom, ako odovzdal skupine WikiLeaks viac než 700-tisíc tajných vojenských správ a depeší amerických diplomatov. Ich súčasťou boli citlivé informácie, ktoré po zverejnení na internete vyvolali rozruch v diplomatickej komunite.

Voči Manningovi vzniesli aj mimoriadne závažné obvinenie z napomáhania nepriateľovi, súd ho však v tomto bode obžaloby oslobodil a znížil najvyšší možný trest na 90 rokov. Po uznaní viny v iných bodoch mu napriek tomu hrozí, že strávi zvyšok života vo väzení.
Odporúčame aj:

Vojenský špión Manning možno dostane Nobelovu cenu za mier

Americkému vojakovi Manningovi zmenšili trest o tretinu

Súdny proces s Manningom pokračuje, hrozí mu 136-ročný trest

Vojak Manning je špión, hrozí mu viac ako 100 rokov väzenia

Vojaka v kauze WikiLeaks obvinili z ďalších zločinov

Kľúčový zdroj WikiLeaks predstúpi pred súd

Vojak Manning a Assange kolaborovali, tvrdí prokuratúra

Bradley Manning opisal peklo, ktoré prežil vo väzbe
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzskeho herca Depardieua predviedli na výsluch v kauzách obťažovania žien

Francúzskeho herca Depardieua predviedli na výsluch v kauzách obťažovania žien

DNES - 16:40Zahraničné

Francúzskeho herca Gérarda Depardieua v pondelok predbežne zadržali a vypočuli na polícii v kauze dvoch obvinení zo sexualizovaného násilia.

Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

Zelenskyj: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu

DNES - 16:12Zahraničné

Rusko využíva meškanie dodávok západných zbraní na ofenzívu, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba

DNES - 14:07Zahraničné

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU.

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

Blinken dúfa, že Hamas prijme veľkorysú ponuku Izraela na zastavenie bojov

DNES - 14:03Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí vyjadril nádej, že hnutie Hamas prijme "mimoriadne veľkorysú" ponuku na zastavenie ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

Škótsky premiér Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie

DNES - 13:45Zahraničné

Škótsky premiér Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.