• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Video: Brit ukázal svetu Luník IX. Košičania mu radili, aby to nerobil

  • 21:30 24.07.2019
  • Košice
Video: Brit ukázal svetu Luník IX. Košičania mu radili, aby to nerobil

Radili mu, aby tam nechodil. Varovali ho, že sa ho tam okradnú aj o posledné drobné. On sa však z Luníka IX vrátil s dychberúcimi zábermi.

Britský youtuber Bald and bankrupt trávi všetok svoj voľný čas cestovaním po post-komunistických krajinách, kde natáča každodenný život ich súčasných obyvateľov. Vo svojom najnovšom videu venoval kúsok pozornosti aj Slovensku, z ktorého svetu ukázal pohľad na najväčšie sídlisko s rómskym obyvateľstvom v Európe.

Vloger ešte predtým, ako vo videu ukázal prvé zábery z neslávne známeho Luníka IX, poznamenal, že počul stovky varovaní o tom, ako tam vôbec nemá chodiť. Svoj zámer však aj napriek nim uskutočnil.

Stretnutie s obyvateľmi

Ako už iste viete, Rómovia sú veľmi zhovorčiví, a túto svoju vlastnosť prejavili aj pri strete s cudzincom. „Prečo si sem prišiel,“ opýtal sa miestny chlapec youtubera. „Veľa Košičanov mi hovorilo, že sem nemám chodiť, lebo je tu veľa zlých ľudí, a tak som sa chcel presvedčiť, či je to pravda,“ znela odpoveď.

V čase príchodu vlogera na miesto sa na sídlisku zhromaždili svadobčania, ktorí oslavovali sobáš novomanželov. Keďže pri takejto príležitosti nesmie chýbať alkohol, pohostinní Rómovia ponúkli aj nášho dobrodruha. Ten, samozrejme, pálenke nepovedal nie.

Diváci majú hneď po svadbe príležitosť pozrieť sa aj na odvrátenú stránku Luníka IX, ktorou je množstvo odpadu nahromadeného rovno pod oknami bytoviek. Bald and bankrupt sa ocitol aj vnútri jednej z nich.

„Možno naši predkovia boli z Indie, ale ja som sa narodil na Slovensku, tak som Slovák,“ reaguje jeden z Rómov na legendy o tom, že pôvod Rómov treba hľadať v Indii. Jedným dychom dodáva, že človeka netreba súdiť podľa farby pleti, ale podľa toho, čo má v srdci.

Na otázku, prečo odpad spod bytoviek nikto neodvezie, mladý Róm odpovedá, že to je chyba samotných obyvateľov. „My sami sme to tam pohádzali, ale pracujeme na tom, aby sme to odstránili,“ hovorí s tým, že Rómom budú stačiť 2 mesiace na to, aby na Luníku spravili poriadok.

Takmer všetci mu rozumeli

Britského youtubera ako jedna zo zaujímavostí Luníka IX prekvapila vzdelanosť Rómov v oblasti cudzích jazykov, konkrétne angličtiny. Plynule sa s ním dokázal rozprávať takmer každý dospelý, a ako neskôr vysvitlo, za tento fakt môžu vďačiť cestovaniu do Anglicka.

Brit sa asi v polovici videa rozhodol overiť tvrdenia o tom, že mu na Luníku IX hrozí krádež kamery. Jednému z Rómov zveril svoju kameru s tým, že má natočiť niečo zaujímavé, a potom sa vrátiť. Muž sa bez najmenšieho zaváhania skutočne vrátil, spolu s kamerou. Počas svojho krátkeho výletu stihol natočiť párty mladých Rómov, ktorí sa často netaja tým, že radi popíjajú alkohol.

Celkový dojem z Luníka IX hodnotil Angličan ako pozitívny. Na záver poznamenal, že sa mu nestalo nič z toho, čo mu prorokovali Košičania, no rozumie tomu, že niektorí Slováci sú unavení zo spôsobu života, aký vedú Rómovia.

„Mám z toho zmiešané pocity. Na jednej strane treba povedať, že Európania sa stovky rokov správali k Rómom nespravodlivo, ale na druhej strane, keď postavili Luník IX, tak takto nevyzeral. Postavili tu normálne byty pre týchto ľudí, ktorí ich sami zmenili v podstate na odpad,“ hovorí youtuber. Takisto zdôrazňuje priateľskosť obyvateľov, a to zvlášť detí.

Zdroj: Info.sk, DP, YouTube.com, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

VČERA - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

VČERA - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

VČERA - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.