Populárna zdravá strava v skutočnosti škodí srdcu

Ľudia, ktorí sa takto stravujú, riskujú ochorenie srdca.
Nový výskum zistil, že ľudia, ktorí dodržiavajú paleo diétu, majú vysoké hladiny biomarkerov krvi, ktoré sú spojené s ochorením srdca. Nález vyvoláva určité obavy o tomto type stravovania, ktoré podľa výskumníkov nie je dostatočne vyvážené na to, aby zabezpečilo dobré zdravie.
Paleolitická strava alebo paleo diéta napodobňuje to, čo jedli naši dávni predkovia. Ľudia, ktorí dodržiavajú diétu paleo, majú vysoký príjem mäsa, ovocia, zeleniny, orechov a semien, ale nejedia mliečne výrobky, strukoviny alebo celozrnné výrobky.
Tento druh stravy je predmetom mnohých diskusií, pričom vedci si nie sú istí, či je alebo nie je bezpečný a zdravý. Výskum, ktorý uskutočnil tím vedcov z Austrálie teraz poskytol viac dôkazov, ktoré naznačujú, že ľudia, ktorí dodržiavajú paleo diétu, môžu ohrozovať svoje srdce. Zistenia boli publikované v časopise European Journal of Nutrition.
Vysoké hladiny biomarkerov srdcových chorôb
Angela Genoni a jej tím pracovali so 44 účastníkmi, ktorí dodržiavali diétu paleo, ako aj so 47 účastníkmi, ktorí mali bežnú stravu.
Vedci zistili, že v skupine ľudí s paleo diétou, mali jednotlivci v krvi zvýšené hladiny zlúčeniny zvanej trimetylamín N-oxid (TMAO), ktorú odborníci spájajú s ochorením srdca. TMAO sa najprv tvorí v čreve a jeho hladiny závisia okrem iného od stravy človeka a od baktérií v črevách. Ako uvádza Angela Genoni:
„Mnoho zástancov paleo diéty tvrdí, že táto strava je prospešná pre zdravie čriev, ale tento výskum naznačuje, že pokiaľ ide o produkciu TMAO v čreve, paleo strava by mohla mať nepriaznivý vplyv na zdravie srdca. Zistili sme tiež, že populácie prospešných baktérií boli v paleo skupine nižšie, čo súviselo so zníženým príjmom uhľohydrátov, čo môže mať dlhodobé následky na ďalšie chronické ochorenia.“
Prečo môže paleo diéta zvyšovať zdravotné riziká
Genoni a tím tvrdia, že ľudia, ktorí držia paleo diétu, majú zvýšené hladiny trimetylamín N-oxidu, pretože nejedia celozrnné výrobky. Jedná sa o vynikajúci zdroj vlákniny a pomáhajú znižovať riziko kardiovaskulárnych problémov.
„Zistili sme, že nedostatok celozrnných výrobkov súvisí s hladinami TMAO, čo môže byť spojením so zníženým rizikom kardiovaskulárnych chorôb, ktoré vidíme v populáciách s vysokým príjmom celozrnných výrobkov,“ hovorí Genoni.
Výskumníci okrem toho poukazujú na to, že účastníci s paleo stravou mali tiež vyššiu koncentráciu črevných baktérií druhu Hungatella, ktoré tvoria zlúčeninu TMAO.
„Keďže TMAO sa tvorí v čreve, nedostatok celozrnných výrobkov by mohol výrazne zmeniť populáciu baktérií, aby umožnil vyššiu produkciu tejto zlúčeniny,“ vysvetľuje Genoni.
V závere štúdie výskumníci varujú, že vylúčenie celozrnných výrobkov zo stravy môže mať vážny vplyv na zdravie čriev, čo má tiež dôsledky na zdravie srdca. Tvrdia tiež, že sú potrebné ďalšie štúdie o úlohe zeleniny a nasýtených tukov pri regulácii kľúčových biologických mechanizmov v čreve.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.