• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Narodili ste sa predčasne? Takýto to má vplyv na váš život v dospelosti

  • 21:13 16.07.2019
  • Coventry
Narodili ste sa predčasne? Takýto to má vplyv na váš život v dospelosti

To, či sa dieťa narodí v predpokladanom termíne alebo mimo neho, má podľa rozsiahlej štúdie dopad aj na jeho život v dospelosti. Ako sa to prejavuje?

Predčasný pôrod je detailne preskúmaný z hľadiska jeho vplyvu na zdravie dieťaťa, no tomu, akú stopu zanecháva na osobnosti, sa venuje len málo štúdií. Tento fakt sa rozhodla zmeniť meta-štúdia z dielne doktorky Mariny Mendonçovej a kolegov z University of Warwick vo Veľkej Británii.

Rozsiahla analýza dokázala, že že deti narodené pred 37. týždňom tehotenstva majú väčšinou hanblivú a rezervovanú povahu. Mnohé z nich majú v dospelosti problém zotrvať v romantickom vzťahu a majú o 22% menšiu pravdepodobnosť, že budú mať deti v porovnaní s tými, ktoré sa narodia v termíne.

Zdá sa, že čím skôr sa deti narodia, tým väčší dopad to má na ich život v spoločnosti. Výsledky potvrdila analýza 4,4 milióna dospelých z 21 štúdií v 12 krajinách – pri takejto veľkej vzorke sa len ťažko spochybňuje záver.

Mendinçová vo svojom stanovisku zdôrazňuje, že kvalita vzťahov v dospelosti u predčasne narodených detí pravdepodobne nesúvisí s fyzickým obmedzením. „Zistenie, že dospelí, ktorí sa narodili predčasne, častejšie žijú bez partnera, pohlavného styku a vlastných detí, sa s najväčšou pravdepodobnosťou nedá vysvetliť vyšším počtom fyzických hendikepov u takýchto ľudí,“ hovorí Mendinçová.

Aj napriek tomu, že predčasne narodení ľudia častejšie udávajú osamelý život, kvalita ich priateľských aj partnerských vzťahov je rovnaká ako u ostatných.

Mendonçová s kolegami hovorí o potrebe začleniť tieto poznatky do učiteľských osnov, aby tak učitelia a vychovávatelia mohli brať špeciálny ohľad na odlišné spoločenské potreby predčasne narodených detí. Profesor Dieter Wolke, ktorý sa tiež podieľal na vypracovaní štúdie, v tejto súvislosti uviedol: „Podpora vo vytváraní priateľských vzťahov s rovesníkmi im pomôže tvoriť partnerské vzťahy v budúcnosti, viesť uspokojivý milostný život a založiť rodinu. Všetky tieto zložky prispievajú k naplnenému životu.“

Medzi ďalšie charakteristiky, ktoré sa spájajú s predčasne narodenými ľuďmi, patrí aj ich neochota podstupovať riziko a zapájať sa do zábavných aktivít príznačných pre pubertálne obdobie.

Zdroj: Info.sk, DP, jamanetwork.com, iflscience.com, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.