• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
21°Bratislava

Saková: Bezpečnostné prostredie sa rapídne mení, dôležitá je aj prevencia

  • 10:48 03.06.2019
  • Bratislava
Saková: Bezpečnostné prostredie sa rapídne mení, dôležitá je aj prevencia

Saková si myslí, že treba naďalej posilňovať a prehlbovať spoluprácu nielen s EÚ, ale aj s ďalšími relevantnými medzinárodnými organizáciami.

Bezpečnostné prostredie na svete sa dennodenne mení, stierajú sa hranice medzi civilnými a vojenskými hrozbami. Aj preto musia byť krajiny a NATO schopné reagovať na každodenné výzvy. Vyhlásila to ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na pondelkovom plenárnom zasadnutí Parlamentného zhromaždenia NATO v Bratislave. Zdôraznila tiež úlohu prevencie a potrebu informovať občanov.

Globálne bezpečnostné prostredie sa dennodenne a rapídne mení, a bohužiaľ, veľmi často nepredvídateľne. Čelíme množstvu výziev, ktoré preverujú našu pripravenosť a odolnosť. Je našim spoločným záväzkom, aby bolo NATO schopné reagovať na každodenné výzvy adekvátnym a efektívnym spôsobom,“ povedala.

Za najdôležitejšie aj v súvislosti s hybridnými vojnami považuje nielen zabezpečenie kontinuity vlád a ich kľúčových úloh, dostatočné zdroje energie, vody a jedla či schopnosť zabezpečiť spoľahlivé komunikačné, ale aj dopravné systémy.

Slovensko si podľa jej slov svoju úlohu plní a tieto kapacity buduje. Argumentuje tým, že aj v rámci Ministerstva vnútra (MV) SR sa venujú programu včasného varovania obyvateľstva v prípade, ak akákoľvek hybridná hrozba nastane. Doplnila, že program vyplynul zo zhodnotenia silných a slabých strán SR v rámci NATO a aj toho, akým spôsobom Slovensko prispieva ku globálnej bezpečnosti.

Ministerka skonštatovala, že podobné samity ako aj PZ NATO sú dobrým priestorom na výmenu informácií medzi jednotlivými krajinami. Doplnila, že výstupy z nich sa ďalej prerokúvajú. Slúžia tak podľa jej slov nielen na ochranu vlastných krajín, ale aj na spoločnú obranu celého severoatlantického priestoru.

Národná obrana alebo obrana NATO nie je len záležitosťou ministerstiev obrany. Obrana a sila celej aliancie obsahuje aj veľkú časť nevojenského charakteru,“ podotkla. Zdôraznila, že bezpečnosť závisí aj od schopnosti čeliť nielen vojenským, ale aj civilným hrozbám. Spomenula napríklad hybridné a kybernetické hrozby či dezinformačné kampane. „Preto som presvedčená, že sa musíme sústrediť na prevenciu, výcvik, budovanie kapacít a zdieľanie spravodajských informácií nielen na domácej pôde,“ dodala.

Saková vyzdvihla potrebu zvyšovania povedomia verejnosti. V tejto oblasti považuje PZ NATO za orgán, ktorý môže občanom poskytovať kľúčové posolstvá jednoduchšie a neformálnejšie ako členovia NATO a diplomati. Podľa jej slov treba naďalej posilňovať a prehlbovať spoluprácu nielen s EÚ, ale aj s ďalšími relevantnými medzinárodnými organizáciami.

Parlamentné zhromaždenie NATO je fórum pre politikov a expertov zaoberajúcich sa bezpečnosťou a obranou. Slúži na diskusie o agende, prioritách, analýzach a identifikácii trendov v oblasti obrany a bezpečnosti. Ovplyvňuje rozhodnutia NATO a slúži aj ako spätná väzba pre jednotlivé vlády.

Počas víkendu sa na PZ NATO v Bratislave stretli stovky delegátov z členských a partnerských krajín Severoatlantickej aliancie a ďalších hostí z oblasti Stredomoria, ale napríklad aj z Iraku a Afganistanu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

DNES - 14:22Domáce

Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov.

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

DNES - 14:17Domáce

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

DNES - 13:56Domáce

Obvinili strelca, ktorý v stredu viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica.

Pellegrini cestuje do Banskej Bystrice za premiérom

Pellegrini cestuje do Banskej Bystrice za premiérom

DNES - 13:53Domáce

Zvolený prezident Peter Pellegrini odcestoval do Banskej Bystrice.

Polícia pátra po nezvestnej Natálii

Polícia pátra po nezvestnej Natálii

DNES - 13:51Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnom dievčati.