Toto s vami spraví jedenie ultra-spracovaných jedál po dobu 2 týždňov

Ultra-spracované jedlá obsahujú obrovské dávky cukru a tuku, preto sa neoplatí jesť ich často. Je toto jediný dôvod, prečo by sme sa ich mali báť?
Nebezpečenstvo ultra-spracovaných jedál, medzi ktoré radíme napríklad sladené nealkoholické nápoje, pizze z obchodu alebo čipsy, netkvie len vo vysokom počte kalórií. O ich spojitosti s priberaním už písalo množstvo vedcov, no zatiaľ nikdy sa ju nepodarilo dokázať.
Americký Národný zdravotný inštitút (National Institute of Health, NIH) preto podnikol pokus, v rámci ktorého náhodne rozdelil 20 dospelých vo veku okolo 30 rokov do dvoch skupín podľa toho, či mali jesť ultra-spracované jedlá alebo stravu bez nich. Dobrovoľníci v oboch skupinách denne jedli 3 hlavné jedlá a niekoľko drobnejších jedál. Každý z nich mohol jesť toľko, koľko sám chcel. Po dvoch týždňoch si účastníci oboch skupín vymenili stravovacie podmienky.
Po mesiaci už bolo jasné, že pri konzumácii stravy s obsahom ultra-spracovaných jedál ľudia denne prijali o 500 kalórií viac ako pri konzumácii stravy bez nich. Nie je žiadnym prekvapením, že každý z nich počas dvoch týždňov takéhoto stravovania pribral asi 1 kilogram.
O ultra-spracovaných potravinách sa hovorí, že vyvolávajú závislosť, a dajú sa len ťažko celkom odstrániť zo života. Napriek tomu účastníci tvrdili, že pre nich tieto jedlá boli rovnako chutné ako nespracované jedlá, a pri ich konzumácii nepociťovali väčší hlad ako inokedy.
Nevedomé prejedanie sa ultra-spracovanými potravinami sa často pripisuje konzumácii drobností počas dňa, no výskum NIH ukázal, že účastníci prijali najväčšie množstvo prebytočných kalórií počas obeda a raňajok.
Fast food verzus pomalé jedenie
Kľúčovým zistením výskumu je to, že dobrovoľníci jedli ultra-spracované jedlá oveľa rýchlejšie ako nespracované potraviny, a tak je možné, že práve preto prijali väčšie množstvo kalórií za minútu. Predtým, ako im telo stihlo vyslať signál o plnom žalúdku, už prijali nadbytok kalórií.
Tento signál najčastejšie vnímame vďaka pôsobeniu vlákniny, ktorá sa v ultra-spracovaných potravinách nachádza len v minimálnom množstve – väčšina z nej sa vytratí pri spracovávaní.
O absencii vlákniny v ultra-spracovaných jedlách výskumníci dopredu vedeli, a tak sa ju snažili nahradiť pridaním vlákninových suplementov, ktoré však nefungujú rovnako efektívne ako neporušená vláknina v nespracovaných potravinách.
Z tohto pokusu plynie ponaučenie, že ak sa snažíte regulovať príjem kalórií vo svojej strave, mali by ste jesť potraviny so zachovanou potravinovou štruktúrou (teda nespracované potraviny). Vďaka obsahu vlákniny v nich jeme pomalšie, a telo má čas spustiť signál o nasýtení ešte pred prejedením.
Nájsť si čas na prípravu a pomalé jedenie nespracovaných jedál bude pre mnohých výzva, zatiaľ čo iní sú s týmto spôsobom života odmalička zžití. Môžeme to pozorovať napríklad u Francúzov, ktorí si vychutnávajú menšie porcie jedál aj niekoľkokrát za deň.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.