• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Týchto 5 druhov potravín vám skracuje život. Zbavte sa ich už dnes!

  • 21:35 08.02.2019
  • Svet
Týchto 5 druhov potravín vám skracuje život. Zbavte sa ich už dnes!

Každý by chcel poznať tajomstvo dlhého života, a odborníci hovoria, že najbližšie k jeho odhaleniu sa dostaneme pomocou zdravého životného štýlu. Ktoré jedlá nám kazia cestu k dlhovekosti?

Vek, v ktorom umrieme, síce nevieme predpovedať, ale vlastnými silami ho aspoň dokážeme zvýšiť. Naším prvoradým záujmom by ani tak nemala byť dlhovekosť, ako skôr skvalitnenie života, k čomu dokážu prispieť aj zmeny v jedálničku.

Obmedzením alebo celkovým vysadením niektorých jedál z vašej stravy dosiahnete zmenšenie zápalu a stresu v tele, čím spravíte prvý krok k predĺženiu svojho života. Týmto jedlám sa preto radšej vyhnite:

Hydrogenované a trans tuky

Nemýľte si zdravé tuky s tými nezdravými. Do zdravého jedálnička by rozhodne nemali patriť trans tuky, respektíve čiastočne hydrogenované tuky, ktoré ročne spôsobujú viac ako pol milióna úmrtí na celom svete.

Hlavným zdrojom týchto tukov sú spracované jedlá, kde radíme aj koláče, sušienky, chipsy, margarín, výrobky zo zvierat alebo hranolky.

U trans mastných kyselín bolo preukázané, že prispievajú ku vzniku kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny prsníka, rakoviny konečníka, cukrovky, obezity a problémov s pamäťou.

Ak sa chcete vyhnúť trans tukom a hydrogenovaným tukom, obmedzte varenie pomocou slnečnicového oleja. Môžete ho nahradiť napríklad kokosovým olejom alebo olivovým olejom. Vyhnite sa aj spracovaným potravinám, a investujte radšej do čerstvých produktov.

Cukor

Strava s vysokým obsahom cukru vedie ku vzniku ochorení, ktoré sa spájajú aj s vysokým vekom – teda najmä srdcových ochorení a cukrovky. Mnohí ľudia majú problém s obmedzením cukru, pretože, ako je známe, konzumácia cukru u nás vyvoláva účinky podobné závislosti.

Pomôcť si môžete prijímaním veľkého množstva surových potravín a vlákniny.

Spracované mäso

Bolo preukázané, že konzumácia spracovaného mäsa prispieva k vzniku srdcových ochorení a rakoviny. Je však zaujímavé, že u nespracovaného mäsa tieto účinky nebadať.

Ak sa nechcete celkom vzdať mäsa, obmedzte aspoň príjem jeho spracovanej formy, akou sú aj párky, klobása, saláma a konzervované mäso. Skúste znížiť aj príjem červeného mäsa.

Rafinované obilniny

Zvýšený príjem rafinovaných obilnín vedie ku vzniku chronických zápalových ochorení. Rafinované obilniny, ktoré sa používajú pri výrobe cestovín, chleba a koláčov tiež zvyšujú krvný cukor a hladinu inzulínu okamžite po skonzumovaní.

Namiesto rafinovaných obilnín teda uprednostnite celozrnné obilniny, a do svojho jedálnička zahrňte aj jedlá bohaté na bielkoviny ako quinoa, strukoviny a orechy.

Rafinovaná soľ

Soľ v ľudskom organizme plní úlohu elektrolytu, a bežne ju používame pri varení, ochucovaní a konzervovaní jedál. Spracované jedlá väčšinou obsahujú nadmerné množstvá soli, a až 75 percent jej denného príjmu získavame práve z nich.

Nadmerný príjem soli sa spája s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Štúdie dokazujú, že obmedzením denného príjmu soli na menej ako 5 gramov môžeme znížiť mieru výskytu srdcovo-cievnych ochorení.

Dôležité je aj to, akú soľ kupujete. Pokusy na potkanoch potvrdili, že prírodná morská soľ zdvíha krvný tlak menej ako rafinovaná soľ, a tiež spôsobuje menšie škody srdcu a obličkám.

Chronickým ochoreniam sa teda najistejšie vyhnete, ak vymeníte rafinovanú soľ za jej prírodnejšiu verziu.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.