• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Žena s extrémnou alergiou na vodu odhalila, ako žije s touto diagnózou

  • 20:15 14.05.2019
  • Hastings
Žena s extrémnou alergiou na vodu odhalila, ako žije s touto diagnózou

Mladá žena s mimoriadne zriedkavým typom alergie na vodu priblížila detaily jej každodenného života.

Mladá žena z anglického Hastingsu má tak silnú alergickú reakciu na vodu, že aj jedna kvapka vody dokáže spôsobiť pálenie po celom tele, ktoré trvá niekoľko hodín. 21-ročná Niah Selwayová trpí na diagnózu zvanú Aquagenic Pruritus, alergiu, ktorá postihuje len veľmi málo ľudí na celom svete a nemá žiadne známe príčiny.

Aj keď sa táto alergia neprejavuje na jej orgánoch a vodu môže piť, tekutina nesmie prísť do styku s jej pokožkou. Dokonca aj jej vlastné slzy, pot a moč môžu vyvolať na pokožke silnú alergickú reakciu.

Jej príznaky sú také intenzívne, že po spustení reakcie musí ostať doma, užívať lieky a často zaspí od vyčerpania. Napriek tomu, že ju lekári sledujú už takmer štyri roky, nedokážu zistiť príčinu alergie.

Video: Takto prebieha jej kúpanie a následná reakcia

Niah má vlastný kanál na YouTube, kde opisuje ťažkosti svojho každodenného života s alergiou na vodu:

„Trpím naozaj vážnym spôsobom a žiadny liek ani liečba nemali výrazný vplyv. Nezáleží na tom, kde sa ma voda dotkne, ak sa kvapka dotkne mojej ruky, bolesť sa rozšíri do chrbta a trupu, niekedy do celého tela. Keď sa kúpem, celé telo ma páli niekoľko hodín.”

Mladá žena musela alergii prispôsobiť svoje každodenné zvyky, aby čo najmenej trpela. Napríklad si už podľa vlastných slov nemýva naraz vlasy aj telo vo vani, ale robí to osobitne, aby cítila menej bolesti. Podľa nej si mnohí neuvedomujú, že aj pot, moč a slzy sú pre ňu nebezpečné:

„Niekedy dostanem reakciu na tele, začnem kvôli tomu plakať a ďalšiu mám aj na tvári. Je to v podstate zdravotné postihnutie kvôli veciam, ktoré už nemôžem robiť. Ráno idem na toaletu a dostanem alergickú reakciu na prvú vec, ktorú urobím. Okrem jogy a chôdze tiež nemôžem veľa cvičiť, pretože sa nemôžem potiť a počas horúcich dní musím byť pred ventilátorom.”

Niah uviedla, že celý deň sa pokúša zvládať alergické reakcie. Zažíva ich od veku 5 rokov, pričom počas puberty sa zhoršili a v priebehu posledných pár rokov sa vystupňovali do extrému. Zo začiatku dostala reakciu len na každú desiatu sprchu, no počas dospievania už to bolo po každej sprche a kúpeli. „Lekárov to netrápilo, a tak som si myslela, že možno len neviem zvládať bolesť,” uviedla.

Niah má podľa svojich slov silu zvládať ťažký život vďaka jej obetavým rodičom a priateľovi, ktorí jej pomáhajú pri každej maličkosti, ktorá by sa týkala vody. Mladá žena pracuje v poisťovni, no kvôli jej zhoršujúcemu sa stavu si musí brať stále viac dní voľna a v súčasnosti málokedy vyjde von z domu a nikdy ho neopúšťa, ak je v ten deň čo i len malé riziko dažďa. Niah sa však snaží držať hlavu hore:

„Získala som schopnosť vychutnávať si maličkosti a nezameriavať sa na budúcnosť, na fakt, že asi nebudem môcť pracovať alebo mať deti. Mám len čas na pozitívnosť a ľudí, ktorých milujem. Ak zvážite, koľko času trávim v bolestiach, nemyslím si, že by som mal zbytočne strácať to, čo mi zostalo pre seba. Menej ma trápi to, čo robia iní ľudia, čo si myslia. Len sa snažím čo najlepšie využiť tých pár hodín, ktoré mám bez alergických reakcií."

Zdroj: Info.sk, TM, nypost.com, storytrender.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.