• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
22°Bratislava

Populárnu aplikáciu zasiahli hackeri. Toto musíte urobiť, aby vás nemohli odpočúvať

  • 18:07 14.05.2019
  • Bratislava
Populárnu aplikáciu zasiahli hackeri. Toto musíte urobiť, aby vás nemohli odpočúvať

Bezpečnostná chyba umožňuje hackerom počúvať hovory používateľov aplikácie.

Aplikácia WhatsApp sa stala terčom útokov hackerov, ktorí využili chybu softvéru na odposluch mobilných telefónov. WhatsApp teraz vyzýva používateľov, aby si nainštalovali najnovšiu aktualizáciu, ktorá by mala chybu opraviť.

Táto chyba údajne umožňuje útočníkom nainštalovať škodlivý kód, známy ako „spyware“, na telefóny iPhone a Android, pričom im stačí len cez aplikáciu zavolať na váš telefón.

Kód sa môže preniesť na mobil aj v prípade, že na telefonát neodpoviete, pričom záznam o hovore často zmizne, uvádza Financial Times.

Akonáhle sa spyware nainštaluje na váš smartfón, hackeri môžu pomocou hlasovej funkcie WhatsApp odpočúvať vaše hovory. Zatiaľ nie je známe, kto stojí za kyberútokom, ale WhatsApp uvádza, že spyware mohol byť použitý na prístup k telefónom mnohých aktivistov za ľudské práva, vrátane britského právnika. Ako uvádza pre Financial Times:

"Sme presvedčení, že bol zacielený vybraný počet používateľov. Tento útok má všetky znaky súkromnej spoločnosti, o ktorej je známe, že spolupracuje s vládami pri poskytovaní spyware, ktorý údajne ovládne funkcie operačných systémov mobilných telefónov. Informovali sme niekoľko organizácií zaoberajúcich sa ľudskými právami, aby sme sa podelili o informácie, ktoré môžeme, a aby sme s nimi spolupracovali pri informovaní občianskej spoločnosti."

Alarmujúca chyba

Ide o bezprecedentnú bezpečnostnú chyba, pokiaľ ide o jej potenciál vykonávať cielené vysokoprofilové útoky, tvrdí Ilia Kolochenko, zakladateľ spoločnosti Web Security ImmuniWeb:

"Samotná skutočnosť, že takúto zraniteľnosť možno zneužiť na diaľku v predvolenej konfigurácii, je mimoriadne kritická a alarmujúca. WhatsApp je tak populárny, že prakticky každý je potenciálnou obeťou. Ešte horšie je, že prístup k smartfónu pravdepodobne poskytuje prístup k oveľa citlivejším informáciám, ako je napríklad prístup k počítaču. Schopnosť sledovať obeť v reálnom čase, počúvať mikrofón zariadenia a čítať okamžitú komunikáciu je pre kybernetických zločincov zlatou baňou."

Ako sa chrániť

Bez ohľadu na to, či si myslíte, že ste cieľom hackerov, alebo nie, mali by ste sa pred útokom chrániť. Našťastie je to celkom jednoduché. WhatsApp vydal aktualizáciu softvéru, ktorá je teraz k dispozícii prostredníctvom App Store spoločnosti Apple a v službe Google Play na systémoch Android od spoločnosti Google. Stačí otvoriť buď App Store alebo Google Play, vyhľadať službu WhatsApp a stlačiť tlačidlo „aktualizovať“.

Aplikácia s 1,5 miliardami užívateľov po celom svete, teraz nalieha na ľudí, aby si stiahli aktualizáciu čo najskôr, aby sa nestali obeťou útoku.

Zdroj: Info.sk, TM, ft.com, immuniweb.com, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.