• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

Čaputová sa stala Európskou osobnosťou roka

  • 5:08 08.05.2019
  • Brusel
Čaputová sa stala Európskou osobnosťou roka

Spravodajská televízia Euronews v utorok oznámila, že Zuzana Čaputová, nastávajúca prezidentka SR, sa stala Európskou osobnosťou roka.

Budúcu hlavu štátu SR ocenili v rámci druhej edície "European Leadership Awards", ktorú v pondelok (6.5) hostila uvedená televízna stanica spolu s Európskym podnikateľským summitom (EBS).

Televízia Euronews na svojej internetovej stránke spresnila, že cenu Európska osobnosť roka sa udeľuje európskym lídrom za mimoriadne úspechy v oblasti politiky, obchodu a inovácií a týka sa mužov a žien, „ktorí formujú Európu“.

Slávnostný ceremoniál oznámenia mien nominantov na ceny a ich víťazov z oblasti politiky, obchodu a inovácií sa konal v Bruseli v známom konferenčnom centre v Paláci Egmont.

Porota zostavená z piatich renomovaných osobností z rôznych oblastí, vrátane šéfredaktorky Euronews Gardenie Trezziniovej a predsedu platformy BusinessEurope Pierra Gattaza, vybrala najlepších Európanov pre rok 2019 v piatich rôznych kategóriách.

Európskou osobnosťou roka sa podľa poroty stala slovenská politička, právnička a aktivistka a od 15. júna 2019 prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ďalšími uchádzačmi o cenu boli 16-ročná švédska aktivistka a bojovníčka proti klimatickým zmenám Greta Thunbergová a bývalý francúzsky futbalista Lilian Thuram a veľvyslanec UNICEF, ktorý sa dlhodobo angažuje v boji proti rasizmu.

Európskym lídrom roka sa stal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý „predbehol“ vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera z Francúzska a švédsku eurokomisárku pre obchod Ceciliu Malmströmovú.

V kategórii Európsky podnikateľ roka najviac bodov od poroty získali Vincent Zimmer a Markus Kressler, ktorí zaviedli do praxe Kiron, čiže prístup utečencov k vyššiemu vzdelávaniu. Ich súperom bol Fredrik Carling, riaditeľ švédskej spoločnosti Hövding, ktorá stojí za prvým airbagom na svete pre cyklistov, a český podnikateľ Oliver Dlouhý, zakladateľ cestovnej rezervácie Kiwi.com.

Najväčší úspech v kategórii Európska sociálna iniciatíva roka získala Saori Dubourgová, členka predstavenstva spoločnosti BASF SE, ktorá od júna 2013 do 1. apríla 2017 pôsobila ako prezidentka odboru výživy a zdravia v BASF SE.

Porota za Európskeho inovátora roka označila Yvana Bourgnona zo Švajčiarska, ktorý je zakladateľom spoločnosti The Sea Cleaners (Čistič morí).

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

VČERA - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

VČERA - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.