• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
19°Bratislava

Našli sa obe čierne skrinky lietadla Suchoj Superjet 100

  • 10:47 06.05.2019
  • Moskva
Našli sa obe čierne skrinky lietadla Suchoj Superjet 100

Obe tzv. čierne skrinky lietadla Suchoj Superjet 100, ktoré v nedeľu pri tvrdom núdzovom pristátí v Moskve zachvátil požiar, sa našli na mieste tragédie. Odborníci začali skúmať ich technický stav. Podľa agentúry TASS to v pondelok potvrdil Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).

Sledkom spresnil, že ako možné príčiny leteckého nešťastia sa zvažujú nedostatočná kvalifikácia pilotov, dispečerov a technického personálu, ako aj technická chyba či meteorologické podmienky.

Pri tragédii na moskovskom letisku Šeremetievo prišlo o život 41 ľudí vrátane jedného člena posádky a najmenej dvoch detí. Na palube sa nachádzalo 78 osôb.

V moskovských nemocniciach zostáva hospitalizovaných deväť zranených. Stav troch z nich je vážny. Zranenia zvyšných šiestich označili lekári za stredne vážne, uviedol TASS s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Traja z hospitalizovaných boli členmi posádky havarovaného lietadla.

Ďalším 14 cestujúcim poskytli lekári ošetrenie ambulantne, dodal TASS.

Telá 41 obetí previezli do márnice a v dohľadnom čase sa začne s procesom ich identifikácie. TASS v tejto súvislosti citoval vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa bezpečnostných zložiek, ktorý uviedol, že väčšina obetí, ktorým sa po núdzovom pristátí nepodarilo uniknúť z horiaceho lietadla, sa otrávila splodinami z horenia. Utrpeli aj rozsiahle popáleniny. Zdroj dodal, že presnú príčinu smrti určia pitvy a súdnolekárska expertíza.

Lietadlo Suchoj Superjet 100 (SSJ-100) smerujúce do Murmanska na severozápade Ruska bolo podľa Aeroflotu nútené vrátiť sa na letisko Šeremetievo krátko po štarte z „technických príčin“. Podľa ruských médií stroj vyslal núdzový signál a posádka sa začala pripravovať na núdzové pristátie.

Pri druhom pokuse zosadnúť na dráhu lietadlo narazilo na pristávaciu dráhu podvozkom, následne aj nosom, pričom začali horieť motory a plamene rýchlo pohltili celú zadnú časť. Stroj mal v čase tvrdého núdzového pristátia plné palivové nádrže. Podľa vyšetrovateľov sa jedna z nich pri dopade roztrhla.

Objavili sa aj správy, že lietadlo zasiahol blesk, čo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy potvrdila posádka.

Väčšina obetí boli obyvatelia Murmanskej oblasti. V Murmansku spontánne vznikli pietne miesta, kam ľudia prinášajú kvety a hračky a zapaľujú sviečky. Podobné pietne miesto vytvorili aj na letisku Šeremetievo.

V chrámoch Murmanskej oblasti sa uskutočnia smútočné obrady za obete havárie a za uzdravenie zranených.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

DNES - 6:22Zahraničné

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

DNES - 6:19Zahraničné

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu.

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

Pápež objal mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily

VČERA - 17:37Zahraničné

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily.