• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Experti z OSN považujú Assangeov väzenský trest za neprimeraný

  • 17:06 03.05.2019
  • Ženeva
Experti z OSN považujú Assangeov väzenský trest za neprimeraný

Pracovná skupina OSN, venujúca sa problematike tzv. svojvoľného zadržiavania, v piatok pripomenula, že Assangeovo zatknutie podnietili práve obvinenia vo Švédsku, ktoré však Štokholm medzičasom stiahol.

Za neprimeraný označili v piatok experti z Organizácie Spojených národov trest odňatia slobody na 50 týždňov, uložený v Británii zakladateľovi organizácie WikiLeaks Julianovi Assangeovi za porušenie podmienok prepustenia na kauciu, ktorého sa dopustil pred siedmimi rokmi. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Britská polícia Assangea zatkla 11. apríla 2019 v budove ekvádorského veľvyslanectva v Londýne po tom, ako mu táto latinskoamerická krajina po sérii vzájomných sporov odňala azyl. Takmer ročný trest následne Assangeovi v stredu vymeral londýnsky súd za to, že porušil podmienky svojho prepustenia na kauciu, keď sa v roku 2012 uchýlil na veľvyslanectvo Ekvádoru.

Assange sa ukryl na tejto ambasáde v čase, keď bol v Británii na žiadosť Švédska zatknutý a následne prepustený na kauciu. Vo Švédsku ho totiž vtedy vinili zo sexuálneho útoku, avšak toto vyšetrovanie bolo neskôr zastavené.

Pracovná skupina OSN, venujúca sa problematike tzv. svojvoľného zadržiavania, v piatok pripomenula, že Assangeovo zatknutie podnietili práve obvinenia vo Švédsku, ktoré však Štokholm medzičasom stiahol. Práve preto by podľa nej mali byť anulované aj pôvodné podmienky kaucie.

Experti z OSN tiež pripomenuli, že londýnsky súd vymeral Assangeovi za porušenie podmienok takmer maximálny trest, aký za takýto čin môže byť uložený. Skupina uviedla, že „je hlboko znepokojená... neprimeraným trestom uloženým pánovi Assangeovi“. Britániu zároveň obvinila z toho, že mu „svojvoľne odobrala jeho slobody“.

Odborníci sa zaoberali aj miestom, londýnskym väzením Belmarsh, na ktorom si Assange stanovený väzenský trest odpykáva. Na margo toho uviedli, že tamojšie zaobchádzanie zjavne nezodpovedá primeraným zásadám vyplývajúcim z noriem stanovených v oblasti ľudských práv.

S Assangeom momentálne prebieha tiež pojednávanie na súde v londýnskom Westminstri, ktorý má rozhodnúť o jeho prípadnom vydaní do Spojených štátov. Americké úrady ho totiž obvinili z konšpirácie so zámerom preniknúť do počítačového systému ministerstva obrany Spojených štátov, v čom sa mal spriahnuť s bývalou príslušníčkou americkej armády Chelsea Manningovou. V prípade usvedčenia mu hrozí až päť rokov väzenia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

DNES - 11:11Zahraničné

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea.

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

Potápači našli telá dvoch mŕtvych mužov v lietadle na dne jazera na Aljaške

DNES - 6:22Zahraničné

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

Počet obetí silných dažďov a záplav v Afganistane stúpol na najmenej 68

DNES - 6:19Zahraničné

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu.

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

Slováci zdolali Francúzsko 4:2 a sú bližšie k štvrťfinále

VČERA - 22:49Zahraničné

Slovenskí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny MS v Ostrave nad Francúzskom 4:2 a priblížili sa k postupu do štvrťfinále.

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

Navaľného spojenec Volkov prisľúbil, že sa nikdy nevzdá boja proti Putinovi

VČERA - 17:47Zahraničné

Leonid Volkov, blízky spojenec zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa nikdy nevzdá boja proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.