• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
21°Bratislava

Miesta, na ktoré pri upratovaní často zabúdame, ale nemali by sme

  • 19:16 23.04.2019
  • Bratislava
Miesta, na ktoré pri upratovaní často zabúdame, ale nemali by sme

Aj tie najšikovnejšie domáce gazdinky pri upratovaní občas zabudnú na niektoré zašité miesta v domácnosti, na ktorých sa hromadia nečistoty. Nezabúdate na ne aj vy?

Väčšina z nás považuje upratovanie za neobľúbenú činnosť, ktorú robíme len preto, aby domácnosť krajšie vyzerala. Namiesto vizuálnych úprav by sme ale o riadení mali hovoriť ako o spôsobe, ako si skvalitniť zdravie.

V prachu sa nachádzajú častice, ktoré sú zdrojom nepríjemností nielen pre alergikov a astmatikov, ale aj pre ľudí s oslabenou imunitou a často aj zdravých ľudí. U vás doma sa určite nájdu miesta a predmety, na ktoré pri riadení zabúdate, a stávajú sa tak rodiskom baktérií, vírusov a alergénov. Toto sú tie najčastejšie z nich:

Špongia na umývanie riadu

Za najšpinavšie miesto v kuchyni môžeme právom označiť špongiu na umývanie riadu, v ktorej sa ukrývajú stovky rôznych druhov baktérií a choroboplodných zárodkov. Starú špongiu rýchlo vymeňte za novú, a po každom použití ju umyte v roztoku bielidla a vody v pomere 1:9.

Špongiu nechajte namočenú v roztoku aspoň na minútu, a potom ho vylejte do dresu. Na záver dres očistite drôtenkou. Pred ďalším použitím nechajte špongiu celkom vyschnúť. Ak doma nenájdete bielidlo, môžete ho nahradiť octom.

Čistiace prostriedky

Pri upratovaní často radi zabúdame na poriadok v samotných čistiacich prostriedkoch. V domácnosti nepotrebujete prostriedky s obsahom látok, ktoré dráždia pľúca. Patrí medzi ne napríklad amoniak a prostriedky s obsahom parfémov.

Dávajte si obzvlášť pozor na obsah sprejov. Namiesto zákerných chemikálií zvoľte alternatívy s obsahom prírodných olejov.

Tip na výrobu vlastného čistiaceho spreja: zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:3 a pridajte niekoľko kvapiek antiseptického esenciálneho oleja (napríklad tea tree olej). Roztok nalejte do nádoby s rozprašovačom.

Vzduch v domácnosti

Medzi bežné škodliviny vo vzduchu patria výpary, syntetické vône, dym, pleseň, pach domácich zvierat a najmä prach. V bežnej domácnosti sa za rok nahromadí až ohromných 18 kilogramov prachu, ktorý škodí najmä na jar, keď sa v ňom objavuje postrach všetkých alergikov – peľ.

Najhorším následkom vdychovania prachu jednoznačne nie je kýchanie. Slabá kvalita ovzdušia v domácnosti je jednou z hlavných príčin ochorení spájaných s rakovinou a srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Kvalitu vzduchu v interiéri dokáže zachrániť vzduchový filter, ale aj pravidelné vysávanie a utieranie prachu. Pri vysávaní netreba zabudnúť na koberce, čalúnený nábytok a závesy, a obsah vysávača by sme mali vyprázdniť po každom použití.

Posteľ

Ak jediné, čo vás počas spánku delí od matraca, je plachta, nastal čas na nákup matracovej pokrývky. Priedušné pokrývky zabraňujú preniknutiu odumretých častí pokožky, potu, jedla a hmyzu do matraca a ochránia vás pred tým, čo sa už v matraci nachádza.

Ako často čistiť posteľnú bielizeň: Pokrývka na matrac – raz za 3 mesiace; posteľné obliečky – raz za týždeň oprať na vysokej teplote; vankúše – oprať dvakrát za rok, raz za mesiac vyvetrať na čerstvom vzduchu

Lieky

Keď už upratujete, prezrite si aj svoju zásobu liekov a vyhoďte tie, ktoré sú po exspirácii. Ostatné lieky si rozdeľte podľa toho, či sú tekuté, v prášku alebo v kapsliach.

Vaňa

Aj ak vo vani neležíte dlhšie ako je potrebné, z času na čas by ste jej mali dopriať dôsledné očistenie. Samotné mydlo ani voda totiž nezabránia tvorbe biofilmu pozostávajúceho z baktérií.

Vaňu by ste mali očistiť zmesou bielidla a vody v pomere 1:9. Následne orajbite vnútro čistiacim prostriedkom a kefou.

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.