• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
20°Bratislava

V potravinových reťazcoch pokutovali nedostatok hygieny

  • 13:13 20.02.2013
  • BRATISLAVA
V potravinových reťazcoch pokutovali nedostatok hygieny

Najviac prevádzok supermarketov, hypermarketov a obchodných domov s nedostatkami na úsekoch práce s nebalenými epidemiologicky rizikovými potravinami zistili mimoriadne kontroly Úradu verejného zdravotníctva SR v Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Ako agentúru SITA ďalej informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická, regionálne úrady ÚVZ kontrolovali od 28. januára do 8. februára 462 prevádzok. Za zistené nedostatky pri kontrolách úrady spolu udelili 95 blokových pokút v celkovej sume 3 182 eur.

Spolu 534 kontrol sa zameralo na 128 prevádzok COOP Jednota, 102 prevádzok Billa, 77 prevádzok Tesco, 48 prevádzok Kaufland, 29 prevádzok LIDL, 23 prevádzok CBA Slovakia, 20 prevádzok HYPERNOVA a 35 iných prevádzok. Kontrolóri skúmali aj doklady o odbornej spôsobilosti pracovníkov.

Nepredložilo ich 36 zamestnancov rôznych reťazcov a obchodných domov, za čo kontrolóri uložili pokuty v celkovej výške 692 eur. Pri kontrole hygieny zamestnancov sa zistili nedostatky ako ozdoby na rukách, pracovníci tiež nepoužívali pokrývku vlasov.
Kontrolovali aj oblečenie zamestnancov

V jednom prípade mal pracovník špinavé oblečenie, v troch prevádzkach chýbali pri umývadlách mydlá a potreby na osušenie rúk. Osobnú hygienu úrady kontrolovali aj prostredníctvom sterov z rúk a pracovných či ochranných odevov. Spolu odobrali 743 sterov, z ktorých 19 nevyhovovalo štandardom.

V Nitrianskom kraji sa nedostatky ukázali v 21 prevádzkach, v Trnavskom kraji ich bolo 18. Najmenej prevádzok so zistenými nedostatkami bolo v Košickom kraji, konkrétne štyri. Najviac nedostatkov kontrolóri našli v predajniach BILLA - v 26 zo 102 prekontrolovaných predajní, čo predstavuje 25,5 percenta.
V dvoch prípadoch začnú správne konanie

Nasledujú predajne Kaufland, kde sa nedostatky zistili v 12 zo 48 predajní, čo predstavuje 25 percent. Z predajní COOP Jednota to bolo 24 zo 128 prekontrolovaných predajní, čiže 18,85 percenta. V predajniach Tesco sa pochybenia zistili v dvanástich zo 77 predajní, čo predstavuje 15,6 percenta.

Za zistené nedostatky pri kontrolách bolo spolu uložených 95 blokových pokút v celkovej sume 3 182 eur. V dvoch prípadoch sa začne správne konanie pre správny delikt na úseku verejného zdravotníctva. Predpokladaná výška sankcie je 600 eur a 300 eur. V jednom prípade bude začaté správne konanie v navrhnutej sume 1 800 eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

DNES - 14:42Domáce

SNS vyzýva médiá, aby v najbližšom období vypli na jednotlivých portáloch všetky anonymné diskusie.

Polícia pátra po mužovi, mal sa dopustiť závažnej trestnej činnosti

Polícia pátra po mužovi, mal sa dopustiť závažnej trestnej činnosti

DNES - 14:32Domáce

Dopustiť sa mal zločinu ublíženia na zdraví spáchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s prečinom porušovania domovej slobody spáchaného formou spolupáchateľstva.

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

DNES - 14:22Domáce

Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov.

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

DNES - 14:17Domáce

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

DNES - 13:56Domáce

Obvinili strelca, ktorý v stredu viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica.