• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
16°Bratislava

Rajtár dal trestné oznámenie, v Gašparovej výpovedi podľa neho nesedia dátumy

  • 15:16 06.03.2019
  • Bratislava
Rajtár dal trestné oznámenie, v Gašparovej výpovedi podľa neho nesedia dátumy

Vo výpovedi bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v súvislosti s lustráciou novinárov v policajných záznamoch nesedia dátumy. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Rajtár (SaS). V stredu preto podal na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Ide o potenciálne trestné činy krivej prísahy, krivej výpovede, a takisto zneužitia právomocí verejného činiteľa,“ ozrejmil Rajtár. Argumentuje tým, že prípad jeho asistenta Filipa Rybaniča bol uzavretý v máji 2017 podaním obžaloby na súd, pričom prvé pojednávanie bolo 3. augusta.

Predmetná lustrácia zavraždeného novinára Jána Kuciaka sa však mala odohrať na jeseň 2017. Doplnil, že v spise z vyšetrovania Rybaniča sa nenachádza žiadna zmienka o lustrácii. „To znamená, že to bolo spravené nejakým operatívnym alebo utajeným spôsobom popri tom prípade,“ povedal.

Tvrdí, že Gašpar alebo šéf finančnej spravodajskej jednotky a bývalý riaditeľ odboru podpory riadenia Pavol Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali. Keďže to boli oficiálne svedecké výpovede, jeden z nich podľa jeho slov klamal pod prísahou. „Treba vyšetriť všetky ďalšie detaily. Kto lustroval, prečo lustroval, na koho príkaz a koľko tých lustrácií bolo,“ dodal.

„Opakujem, že moje včerajšie vyjadrenia pre médiá boli o tom, čo mi k lustrácii povedal policajt Vorobjov, a nie ako to interpretujú liberálne médiá, že som to povedal ja. Tieto tvrdenia treba preveriť a vyšetriť,“ zdôraznil v stredu pre TASR v reakcii na Rajtárove tvrdenia Gašpar.

„K vyhláseniam Rajtára k mojej osobe môžem doplniť nasledovné - 'trafená hus zagágala'. Pretože poslanec Rajtár sa obáva opätovného preverovania v kauze Rybanič, kde bol aj on podozrivý z toho, že naviedol na trestný čin odsúdeného Rybaniča a organizoval únik informácií bankového tajomstva od Rybaniča k novinárom,“ zdôraznil Gašpar.

V pondelok dopoludnia vypovedal v Národnej kriminálnej agentúre bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia policajného funkcionára Pavla Vorobjova, že v roku 2017 mal dať Gašpar pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vo svojej výpovedi označil Vorobjovove tvrdenia za nepravdivé.

Podľa Gašpara lustrácia Kuciaka súvisela s kauzou Rybanič. Doplnil, že lustrovaní mali byť aj ďalší, asi 20 novinári. To, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, vie od novembra 2018. „Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu,“ dodal Gašpar.

Lustráciu novinárov začal preverovať Úrad inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR pod dozorom prokurátora. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) o tom informovala v stredu po rokovaní vlády. Každé lustrovanie má mať podľa nej svoje opodstatnenie. Ak niekto lustroval 20 novinárov v rámci vyšetrovania, určite mal na to podľa jej slov vyšetrovateľ oprávnenie a bolo to pod schválením dozorujúceho prokurátora. Na otázku, či mohlo dôjsť k zneužitiu právomocí verejného činiteľa, odpovie, keď bude vedieť výsledky vyšetrovania.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

VČERA - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

VČERA - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

VČERA - 20:11Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. .

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

VČERA - 19:18Domáce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

VČERA - 19:08Domáce

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin".