• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Oznámenia o voľbách by mali ostať v jazyku menšín

  • 16:54 07.08.2013
  • BRATISLAVA
Oznámenia o voľbách by mali ostať v jazyku menšín

Občania žijúci v národnostne zmiešaných oblastiach by mali aj po schválení novej volebnej legislatívy dostávať volebné oznámenia v menšinovom jazyku.

V tlačovej správe o tom informuje Strana maďarskej komunity (SMK), ktorá sa odvoláva na utorkové rozporové konanie na ministerstve vnútra zvolané k zákonu o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku. Volebné lístky v dvoch jazykoch ministerstvo odmietlo.SMK informuje, že ministerstvo vnútra prijalo značnú časť návrhov, pod ktoré sa v pripomienkovom konaní podpísalo takmer tritisíc ľudí.

Rezort vnútra prijal aj návrhy vzťahujúce sa na informovanie voličov, píše sa v tlačovej správe. "Oznámenia o voľbách majú byť dvojjazyčné na informačných tabuliach obcí, na webových stránkach obcí a na ďalších písomných informáciách o voľbách. Takisto majú byť dvojjazyčne označené volebné miestnosti, pokyny pre voličov, okrem toho aj základné informácie na kandidátnych listinách majú byť uvedené aj v jazyku menšín. Po dlhej debate súhlasilo ministerstvo aj s vydaním dvojjazyčných volebných preukazov," dopĺňa SMK.

SMK odštartovalo hromadné pripomienkové konanie k zákonu aj preto, aby dosiahlo dvojjazyčnosť volebných lístkov. V tejto otázke sa pripomienkujúci a ministerstvo nedohodli. Ako SMK dodáva, do úvahy prichádza kompromisné riešenie. "V rámci referenda by mali byť otázky, ku ktorým sa referendum vypisuje, vyvesené v priestoroch určených na úpravu hlasovacích lístkov v jazyku národnostnej menšiny, aby ich mal volič pred očami aj vo svojom rodnom jazyku," vysvetľuje sa v tlačovej správe.

Rozporového konanie sa zúčastnili zástupcovia z SMK László Szigeti, Péter Őry a Ákos Horony a tiež signatár z Občianskej Konzervatívnej Strany Ondrej Dostál. SMK je presvedčené, že možnosti pripomienkového konania využilo úspešne.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

DNES - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

DNES - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

DNES - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

DNES - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.