• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Každý štvrtý Bratislavčan jazdí denne autom

  • 16:53 06.08.2013
  • BRATISLAVA
Každý štvrtý Bratislavčan jazdí denne autom

Autom denne jazdí 23 percent ľudí žijúcich v Bratislave a dochádzajúcich z okolia. Aspoň raz týždenne auto využíva 55 percent ľudí.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu vypracovaného pre Energetické centrum Bratislava (ECB). Agentúru SITA o tom informovala projektová manažérka ECB Darina Dzurjaninová.

Vlastným autom denne cestujú predovšetkým ľudia vo veku od 30 do 39 rokov. Ľudia uprednostňujú auto pre väčší komfort a úsporu času.
Jazda autom vedie k zhoršovaniu ovzdušia

Ako uviedla Dzurjaninová, v Bratislave sa každoročne zvyšuje počet motorových vozidiel, počet prejazdených kilometrov a čas strávený za volantom, čo vedie k zhoršovaniu ovzdušia v meste a nárastu emisií skleníkových plynov.

Problémom je, že v takmer troch štvrtinách áut jazdiacich po meste je zväčša iba jeden, prípadne dvaja pasažieri. Ako ďalej uviedla Dzurjaninová, voľné miesta by mohlo obsadiť zavedenie systému zdieľania jázd.

V aute by sa pritom so svojimi známymi ochotne zviezlo viac ako 70 percent používateľov áut. Naopak, s neznámymi ľuďmi by využívala zdieľanie automobilov štvrtina respondentov.
MHD uprednostňujú najmä mladí ľudia

Na bicykli denne jazdia iba dve percenta opýtaných. Ako vyplýva z prieskumu, na častejšie využívanie bicyklov by mohlo mať pozitívny vplyv hlavne zvýšenie bezpečnosti a zvýšenie počtu vyhradených cyklistických trás či zavedenie oddelených cyklistických pruhov.

Bratislavskú verejnú hromadnú dopravu (MHD) denne využíva 35 percent ľudí. Sú to najmä mladí ľudia vo veku 15-29 rokov a dôchodcovia vo veku nad 60 rokov. MHD využívajú predovšetkým na cestu do školy či práce a na príležitostné akcie.

Ľudia volia hromadnú dopravu najmä pre úsporu peňazí. Pre cestujúcich je najdôležitejšia čistota a komfort, presnosť a frekvencia spojov. Naopak, motoristov od využívania MHD odrádzajú preplnené autobusy a nedostatočný komfort.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

DNES - 11:03Domáce

V bratislavskej Vrakuni vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

DNES - 10:44Domáce

ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku.

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

DNES - 8:48Domáce

Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie.

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

DNES - 8:14Domáce

Na diaľničných vjazdoch do Bratislavy sa tvoria aj kolóny.

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

Vlachynský: Výstavba nemocnice v Ružinove sa javí reálnejšie

DNES - 7:39Domáce

Zámer zmeniť lokalitu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave nie je prekvapivý. V tomto momente sa Ružinov javí reálnejšie ako pôvodné Rázsochy.