• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
13°Bratislava

Prečo by ste mali okamžite prestať fajčiť

  • 20:17 02.01.2019
  • Bratislava
Prečo by ste mali okamžite prestať fajčiť

Pohrávate sa s myšlienkou, že prestanete fajčiť? Toto sú dôvody, prečo s tým skoncovať už dnes.

Snaha prestať fajčiť je pre mnohých mimoriadne náročná, avšak podľa nedávnych zistení, čím skôr s ním prestanete, tým lepšie. Fajčenie tabaku zvyšuje riziko širokého spektra vážnych zdravotných problémov, ktoré zahŕňajú ochorenie srdca, mŕtvicu, chronickú obštrukčnú pľúcnu chorobu a niekoľko typov rakoviny. Napriek mnohým z týchto všeobecne známych nebezpečenstiev, je pre mnohých vzdanie sa tabaku extrémne náročné.

Vedci skúmali bývalých fajčiarov

Niektorí vedci sa už pokúsili zistiť, ako sa riziko ochorenia ľudí mení potom, ako prestanú fajčiť. Skoršie štúdie dospeli k záveru, že riziko kardiovaskulárnych chorôb klesá už po niekoľkých rokoch od skončenia s fajčením. Väčšina skorých štúdií však bola založená na relatívne malom počte účastníkov a v mnohých prípadoch vedci nesledovali účastníkov aj niekoľko rokov po dokončení štúdie

Teraz vďaka veľkej novej podskupine ľudí, ktorí fajčili, je možné lepšie pochopiť, ako rýchlo (alebo pomaly) sa kardiovaskulárne zdravie vráti do normálu. Výskumníci vzali údaje zo štúdie Framingham Heart, čím mali prístup k informáciám o zdraví od 8 700 ľudí, z ktorých nikto nemal žiadne príznaky kardiovaskulárnych ochorení na začiatku štúdie.

Vedci sledovali každého účastníka v priemere 27 rokov. Počas tejto doby sa vyskytlo 2386 kardiovaskulárnych príhod. Porovnávali kardiovaskulárne zdravie ľudí, ktorí v súčasnosti fajčia s tými, ktorí v minulosti fajčili a ľuďmi, ktorí nikdy nefajčili.

Existuje celý rad faktorov, ktoré môžu mať vplyv na kardiovaskulárne zdravie jednotlivca. V tejto súvislosti výskumníci vzali do úvahy čo najviac premenných, vrátane úrovne vzdelania, pohlavia, veku, desaťročia, v ktorom sa narodili, cukrovky, hypertenzie, hladiny cholesterolu, užívania alkoholu a indexu telesnej hmotnosti (BMI).

Uzdraví vás len čas

Analýza ukázala, že 70 percent kardiovaskulárnych príhod sa vyskytlo u tých, ktorí fajčia alebo fajčili 20 cigariet denne po dobu 20 rokov. V porovnaní s tými, ktorí naďalej fajčili, jednotlivci, ktorí prestali fajčiť za posledných 5 rokov, znížili svoje riziko kardiovaskulárnych ochorení o 38 percent.

Tiež sa ukázalo, že trvalo približne 16 rokov od poslednej cigarety, aby sa riziko kardiovaskulárnych ochorení znížilo na rovnakú úroveň, ako u človeka, ktorý nikdy nefajčil. To je výrazne dlhšie ako tvrdili predchádzajúce odhady.

Tím predložil tieto zistenia na zasadnutí American Heart Association (AHA) 2018, ktoré sa konalo v Chicagu. Štúdiu vypracovala Meredith Duncanová, ktorá uviedla:

"Tieto zistenia podčiarkujú výhody toho, prečo prestať fajčiť do 5 rokov, čo prestavuje o 38 percent nižšie riziko srdcového infarktu, mŕtvice alebo iných foriem kardiovaskulárnych ochorení v porovnaní s ľuďmi, ktorí pokračujú vo fajčení."

Tieto výsledky jasne ukazujú, že čím skôr prestanete fajčiť, tým lepšie. Ako dodala Duncanová: "Pokiaľ ide o fajčenie, teraz je veľmi dobrý čas na to, aby ste prestali."

Zdroj: Info.sk, TM, abstractsonline.com, cdc.gov, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

VČERA - 21:51Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.