• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 2.5.2025Meniny má Žigmund
23°Bratislava

Taliansky šéfkuchár radí: Prečo si nikdy nekupovať lacné cestoviny?

  • 18:48 11.12.2018
  • New York
Taliansky šéfkuchár radí: Prečo si nikdy nekupovať lacné cestoviny?

Naozaj tak veľmi záleží na cene cestovín v obchode? Prečo Taliani nekupujú lacné cestoviny? Odpovie vám taliansky šéfkuchár z New Yorku.

Väčšina domácich aj profesionálnych kuchárov vie, že tajomstvo talianskej kuchyne sa skrýva v najčerstvejších surovinách. Znamená to teda to, že kuchár by si mal dať námahu pripraviť domácu omáčku dochutenú čerstvými bylinkami, najlepšie z vlastnej záhradky.

O mimoriadnej kvalite sa dá hovoriť vtedy, keď pripravujeme klasické talianske jedlá ešte aj z vlastnoručne vyrobených cestovín. Na ich prípravu ale väčšina gazdiniek nenachádza čas, a tak sa radšej spoľahnú na lacnejšiu a menej náročnú voľbu cestovín z obchodu.

Na čo veľa ľudí zabúda je fakt, že nesprávny výber cestovín dokáže pokaziť chuť či konzistenciu celého jedla. Darmo sa snažíte ozvláštniť tanier čerstvými prílohami, keď doň vložíte lacné cestoviny. Prečo na ich cene tak záleží?

Rozdiel treba hľadať v spracovaní a vlastnostiach

Každý správny kuchár vie, že jedlo je dobré len vtedy, keď sa v ňom prepoja všetky súvisiace chute. U lacných cestovín sa to nedá tak ľahko dosiahnuť. Problémom je totiž ich povrch.

„Drahšie cestoviny sa vyrábajú z kvalitnejšej múky a často sa pretláčajú cez bronzové alebo mosadzné náradie. Vďaka tomuto postupu nadobúdajú drsný povrch,“ vysvetľuje taliansky šéfkuchár z newyorskej reštaurácie Beebe‘s Lou Tomczak.

Výroba kvalitných cestovín sa nezaobíde bez medených alebo mosadzných nástrojov.

Drsný povrch cestovín síce väčšine ľudí neznie lákavo, no v receptoch, ktoré vyžadujú veľké množstvo omáčky, je takmer nevyhnutnosťou. „Drsný povrch lepšie zachytí omáčky,“ dodáva Tomczak.

Ruky preč od hladkých cestovín!

Za drsný povrch cestovín môžeme vďačiť medeným a mosadzným nástrojom, ktoré sa používajú pri ich výrobe. Pri masovej výrobe lacných cestovín sa nedbá na kvalitu či textúru, a tak jediné, čo dostaneme, sú hladké cestoviny.

Tomczak na záver dodáva: „Ak sa pripravovali z kvalitných ingrediencií a s láskou, niet pochýb o tom, že budú chutiť báječne.“

Zdroj: Info.sk, DP, independent.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

VČERA - 20:03Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

VČERA - 14:11Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru

VČERA - 8:52Zaujímavosti

Úrady varujú rodičov, aby dávali väčší pozor na online komunikáciu svojich detí.