• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

V zamrznutom jazere sa našli stovky ľudských kostí. Zomreli šokujúcim spôsobom

  • 19:17 25.09.2018
  • Uttarákhand
V zamrznutom jazere sa našli stovky ľudských kostí. Zomreli šokujúcim spôsobom

Okrem šokujúceho množstva kostí je ešte kurióznejší spôsob, akým ľudia v jazere zahynuli.

V roku 1942 došlo k neuveriteľnému objavu v jazere Roopkund, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 4.900 metrov v severoidickom štáte Uttarákhand. V neobývanej doline sa našli stovky ľudských kostí. Hoci osem mesiacov v roku je jazero zamrznuté, v teplejších mesiacoch sa sneh roztopí a odhalí návštevníkom desivú scenériu.

Britskí prieskumníci sa počas druhej svetovej vojny domnievali, že išlo o pozostatky japonských vojakov, ktorí zomreli na podchladenie, keď prechádzali krajinou. Až do roku 2004 nebolo jasné, kde sa zhruba 200 ľudských kostier vzalo. Aj keď na niektorých sa našli šperky, nebolo možné pozostatky jasne identifikovať, ani určiť, akým spôsobom zahynuli.

Krátko po prelome nového tisícročia však bola na miesto vyslaná expedícia a po následnej analýze DNA bolo zistené, že ostatky pochádzajú z roku 850 n.l. Vedci identifikovali dve skupiny ľudí, pričom v jednej boli rodinní príslušníci a druhú tvorili viacerí ľudia rôzneho pôvodu. Mohlo tak ísť o sprievodcov alebo nosičov zosnulej rodiny. Nie je jasné, kam smerovali, ale pravdepodobne išlo o náboženskú púť.

Všetky telá však spájali rovnaké zranenia. Utrpeli masívne údery do hláv a ramien. Avšak krátke a hlboké praskliny v lebkách nepôsobili zbrane, ale skôr niečo zaoblené, čo ich udieralo zhora. Vedci tak dospeli k záveru, že všetkých 200 ľudí zomrelo na náhle a silné krupobitie. V údolí, kde sa nemali kam ukryť, tak krúpy spôsobili bizarnú náhlu smrť pútnikov. Ich pozostatky ležali v jazere 1 200 rokov až do ich objavenia.

Zaujímavosťou je, že medzi himálajskými ženami sa traduje starodávna ľudová pieseň, v ktorej sa spieva o bohyni, ktorú rozhnevali cudzinci, ktorí poškvrnili jej horskú svätyňu. Potrestala ich tým, ža na nich zoslala krupobitie “tvrdé ako železo".

Podľa Weather Channel sú úmrtia v dôsledku krupobitia mimoriadne zriedkavé, no stávajú sa. India v súčasnosti drží rekord za najviac fatálne krupobitie, ktoré 30. apríla 1888 zabilo 246 ľudí.

Miesto, v ktorom leží jazero je nedostupné pre ťažký terén a chladné počasie. Je preto možné, že v okolí jazera sa nachádza omnoho viac pozostatkov. Kvôli nepriaznivým podmienkam je mimoriadne náročné oblasť chrániť pred zlodejmi, ktorí kosti z oblasti jazera kradnú. Časť pozostatkov však môžete vidieť v múzeu v Dehradune.

Zdroj: Info.sk, TM, weather.com, atlasobscura.com, iflscience.com, Foto: Shutterstock,
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.