• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
19°Bratislava

Virálny príspevok odhaľuje pravdu o paprikách. Toto ste o nich netušili!

  • 19:40 18.09.2018
  • Svet
Virálny príspevok odhaľuje pravdu o paprikách. Toto ste o nich netušili!

Koľko druhov paprík v skutočnosti existuje? Ako znie pravda o olivách? Tieto dve otázky sa dnes pretriasajú na sociálnych sieťach, a my sme sa na ne rozhodli odpovedať.

Žena, ktorá na Twitteri vystupuje pod menom Amy, na sociálnej sieti pred nejakým časom uverejnila príspevok, nad ktorým sa teraz pozastavuje veľká časť anglicky hovoriaceho sveta. Vo svojom príspevku Amy hovorí o tom, ako prišla na šokujúce zistenie:

„OK, takže práve som sa dozvedela, že zelené papriky menia farbu na žltú, oranžovú a potom červenú, a pritom stále ide ide o jednu a tú istú papriku.“

Keďže tento dych berúci „fakt“ učaroval tisícom ľudí, rozhodli sme sa ho bližšie vysvetliť. Zelené papriky skutočne môžu počas dospievania meniť farbu na žltú alebo červenú. Nejde tu o rozdielny druh papriky – len o rozdielne štádium dozretosti.

Zmeny farby nastávajú kvôli rozkladaniu niektorých chemikálií. Paprika je na začiatku zelená, pretože sa v nej nachádzajú chlorofilové pigmenty, kľúčový faktor pre fotosyntézu. Ako paprika starne, pigmenty sa rozkladajú na ďalšie zlúčeniny, ktoré zelenine prepožičiavajú žltú, oranžovú, červenú alebo dokonca bielu či fialovú farbu.

Chemické zmeny počas rastu paprík sú tiež zodpovedné za zmenu chuti a vône. V zelených paprikách napríklad možno nájsť 3-izobutyl-2-metoxypyrazín, ktorý sa považuje za jednu z najintenzívnejšie páchnucich látok na Zemi. Ako paprika rastie, koncentrácia tejto a iných látok sa oslabuje, a paprika získava sladšiu vôňu.

To, že žltá paprika je len zelená paprika na ceste k sčervenaniu, je však len mýtus. Ako vysvetľuje botanista James Wong, „aj keď je pravda, že zelené papriky sú nezrelé červené papriky, žlté, oranžové a červené papriky sú v stave dozretosti geneticky odlišné. Ich DNA predurčuje maximálne množstvo pigmentu, ktorý môžu vytvoriť, vďaka čomu majú rôzne farby.“

Aj olivy sú na tom rovnako?

Na podobnosť farebnosti olív s paprikami na Twitteri upozornila Rachel Morganová.

„Dnes som počula to isté o zelených a čiernych olivách! Čierne olivy sú len dozreté zelené olivy.“

Je síce pravda, že zelené olivy sú po zbere ošetrené tak, aby nezhnili a nezanikla ich farba, tie isté olivy nemusia nutne sčernieť po tom, ako dozrejú na strome. Môžu sa však zmeniť na hnedé alebo fialové.

Niektoré čierne olivy (známe ako „kalifornské“ olivy) sú skutočne zelené olivy osprchované v zásaditom roztoku. Umelo sa do nich pridáva železo, čím neskôr zmenia farbu na čiernu.

Zdroj: Info.sk, DP, Twitter, iflscience.com, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

Hlboké sadenie paradajok: Táto technika vám prinesie lepšiu úrodu

DNES - 20:08Zaujímavosti

Poznáte techniku hlbokého sadenia paradajok? My vám ju predstavíme a vysvetlíme jej výhody.

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

Dotyková plocha notebooku má skryté funkcie, ktoré vás ohromia. Tieto by ste mali poznať

DNES - 19:27Zaujímavosti

Vedeli ste o tom, že touchpad na notebooku slúži aj na iné veci ako len posúvanie kurzora?

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.