• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Predčasná smrť môže vysvetliť, prečo sa Donald Trump stal prezidentom

  • 21:41 05.09.2018
  • USA
Predčasná smrť môže vysvetliť, prečo sa Donald Trump stal prezidentom

Podľa štúdie jedným z faktorov, ktoré prispeli k zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov amerických je aj predčasná smrť.

Predčasná smrť by mohla pomôcť vysvetliť, prečo sa Donald Trump stal prezidentom Spojených štátov amerických. Nová štúdia naznačuje, že obavy týkajúce sa zdravia a predčasnej smrti mohli motivovať ľudí, aby volili republikánskeho kandidáta vo voľbách v roku 2016.

Porovnávanie miery úmrtnosti s výsledkami hlasovania ukazuje, že v lokalitách, kde ľudia zvyknú umierať mladí, bola väčšia pravdepodobnosť, že budú voliť Trumpa. Ukázalo sa, že republikáni sa najviac volili na miestach, kde dochádza k častým samovraždám a úmrtiam spôsobeným drogami či alkoholom. Ako uviedol vedúci štúdie Lee Goldman:

"Hoci priemerná dĺžka života v mnohých častiach krajiny rastie, najmä v mestských oblastiach, nevidíme taký veľký nárast na vidieku a strednej Amerike. Nemali by sme podceňovať do akej miery niektoré časti krajiny zaostávajú, čo sa týka ich zdravia. A nie je prekvapujúce, že zdravotné rozdiely zodpovedajú hlasovaniu."

Doktor Goldman a jeho kolegovia použili údaje z každého z 3122 krajov v USA, aby porovnali zmeny vo voľbe prezidenta od roku 2008 do roku 2016 s úmrtnosťou. Zahrnuli aj iné faktory, ako je etnická príslušnosť, príjem, vzdelanie, miera nezamestnanosti, sadzby zdravotného poistenia a iné.

Zistilo sa, že okresy, ktoré inklinovali k Trumpovi, mali v priemere o 15 percent vyšší počet úmrtí. Zvýšenie počtu úmrtí spojených s alkoholom, drogami a samovraždami bolo tiež 2,5-krát vyššie v miestach, kde sa viac volili republikáni. Ako vysvetlil Goldman:

"Je to bežný argument, že prezident Trump vyhral tak, že získal viac hlasov od ľudí, ktorí boli ekonomicky zaostalí - najmä starších, menej vzdelaných a menej mestských, bielych voličov. Na základe našich údajov môžeme tiež povedať, že zmeny v očakávanej dĺžke života boli nezávislým faktorom pri voľbe hlasovania. Znížené vyhliadky v súvislosti so zdravím sú dôležitým znakom nespokojnosti, odradenia, beznádeje a strachu - citov, ktoré môžu rezonovať u voličov, ktorí sa priklonili k prezidentovi Trumpovi.

Hoci korelácia neznamená príčinnú súvislosť, naše zistenia tiež naznačujú, že pravdepodobné zlepšenia očakávanej dĺžky života v Michigane, Pennsylvánii a Wisconsine mohli posunúť volebné hlasy v prospech Clintonovej."

Zdroj: Info.sk, TM, prri.org, cnbc.com, independent.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.