• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Hudobník Roger Waters, bývalý člen Pink Floyd má 75 rokov

  • 6:58 06.09.2018
  • Surrey/Bratislava
Hudobník Roger Waters, bývalý člen Pink Floyd má 75 rokov

Roger Waters je jedným zo zakladateľov legendárnej skupiny Pink Floyd, no do histórie sa zapísal aj vlastnými sólovými projektmi.

Mnohí si pamätajú na Watersov obrovský koncert v Berlíne s názvom The Wall - Live in Berlin, ktorý bol oslavou pádu berlínskeho múru. Originálny hudobník a textár Roger Waters má vo štvrtok 6. septembra 75 rokov. Roger Waters sa narodil 6. septembra 1943 v britskom Surrey, vyrastal však v meste Cambridge. Jeho otec Eric Fletcher Waters bol učiteľom. Hoci bol pôvodne pacifista, rozhodol sa vstúpiť do armády a bojovať v 2. svetovej vojne. Padol v roku 1944, keď mal Roger iba 5 mesiacov. Práve téma chýbajúceho otca veľmi ovplyvnila nielen život ale aj tvorbu Rogera Watersa.

Waters bol už od mladosti rebelom. Už ako 15 ročný bol v predsedníctve Združenia za nukleárne odzbrojenie (YCND) v Cambridge a spolu s priateľkou Judy sa pravidelne zúčastňoval na protestných pochodoch. V hlavnom meste Spojeného kráľovstva sa zapísal na Regent street school of architecture, všetko však zmenil narodeninový darček v podobe akustickej gitary. S odhodlaním jemu vlastným, sa zapísal na teóriu, ale po niekoľkých hodinách to vzdal a ďalej sa hudobne vzdelával ako samouk.

V Londýne Waters narazil na skupinu začínajúcich hudobníkov, medzi ktorými figurovali i mená bubeníka Nicka Masona a hráča na klávesy Ricka Wrighta (taktiež študentov architektúry), s ktorými založil kapelu. Waters pôsobil v skupine Sigma 6 (tiež The Abdabs, The Screaming Abdabs...) na poste doprovodného gitaristu.

V roku 1964 sa k hudobníkom pridal gitarista Syd Barrett a skupina si neskôr dala názov Pink Floyd (v začiatkoch aj The Pink Floyd Sound alebo The Pink Floyd). Meno pochádza z mien dvoch Sydových obľúbených bluesových umelcov Pinka Andersona a Floyda Councila.

Roger Waters prešiel k basgitare, na ktorú hral počas celej svojej „floydovskej“ éry. Už v polovici roku 1966 sa skupina prezentovala v undergroundových kluboch a v auguste 1967 vydala svoj prvý album The Piper at the Gates of Dawn. Syd Barret sužovaný drogami a psychickými problémami postupne kapelu opúšťal a úlohy lídra sa ujal práve Roger Waters. V roku 1968 definitívne Syda Barreta vystriedal gitarista David Gilmour. Práve dvojica Waters - Gilmour je podpísaná pod ďalšími superúspešnými projektmi Pink Floyd počas 70. rokov. Samotný Gilmour opisuje Watersa ako výborného motivátora a skvelého básnika.

Na prelome rokov 1972/73 skupina nahrala v štúdiu EMI Abbey Road album Eclipse, počas nahrávania však zmenila jeho názov na Dark Side of the Moon. Album bodoval nielen v britských ale aj amerických hitparádach. Nasledovali úspešné platne Wish You Were Here a Animals, no predovšetkým projekt The Wall, ktorý vyšiel 30. novembra 1979 ako dvojalbum a jeho predaj prevýšil 23 miliónov kusov. Bol najúspešnejším v ére Pink Floyd a dostal aj koncertnú podobu. Príprava trvala šesť mesiacov a premiéru mal program 7. februára 1980 v Sports Arena v Los Angeles. Roger Waters pretavil The Wall aj do filmovej verzie. O réžiu snímky sa postaral Alan Parker, hlavnú rolu stvárnil spevák Bob Geldof. Svetovú premiéru mal film v máji 1982 na festivale v Cannes.

Krátko po vydaní albumu Final Cut (1983) Roger Waters opustil skupinu aj pre zhoršujúce sa vzťahy s Davidom Gilmourom. Nahral niekoľko sólových platní, tvoril aj hudbu k filmom.

Podarilo sa mu znova vzkriesiť živé predstavenie The Wall v Berlíne. Uskutočnilo sa 21. júla 1990 na voľnom priestranstve medzi Potsdamer Platz a Brandenburskou bránou, teda na miestach, ktorými kedysi viedla hranica medzi východnou a západnou časťou Berlína.

V septembri 2004 Waters vydal na internete dve nové skladby, To Kill the Child a Leaving Bejrut. Vyjadril v nich svoj odmietavý postoj k americko-britskej invázii v Iraku.

Roger Waters súhlasil v júli 2005 so spoločným vystúpením Pink Floyd na akcii Live 8, organizovanej sirom Bobom Geldofom. Skupina vystúpila prvý raz od júna 1981, kedy sa uskutočnili koncerty The Wall v Earl’s Court v Londýne. Waters pre Associated Press poznamenal, že opätovné spojenie skupiny vnímal veľmi pozitívne. Ale šanca, že sa Pink Floyd dajú znovu dokopy je vzhľadom na pretrvávajúce rozdiely v názoroch a hudobnom cítení medzi ním a Gilmourom veľmi slabá.

Tvorivý hudobník, skladateľ a textár Roger Waters bol ako člen skupiny Pink Floyd uvedený do Rock'n'rollovej siene slávy v roku 1996. Získal aj ocenenie za udalosť roka, ktorou bol práve legendárny koncert The Wall – Live in Berlin.

Kreatívny umelec Roger Waters koncertoval v apríli 2018 v Prahe s programom, ktorý obsahoval novinky, skladby zo sólových albumov, ale i klasické diela hudobnej formácie Pink Floyd. Opäť sa predviedol v rebelskom štýle. Koncert doplnila Watersova projekcia tvrdo kritizujúca a zosmiešňujúca amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.