• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Ako sa zachovať, keď na vás zaútočia včely alebo osy?

  • 20:20 30.08.2018
  • Bratislava
Ako sa zachovať, keď na vás zaútočia včely alebo osy?

O tom, ako sa zachovať v prípade útoku včiel alebo ôs, ste už určite počuli mnoho. Dnes vám ponúkneme názor odborníkov a zdravotníkov na to, ako by mala vyzerať vaša záchrana z takejto situácie.

Prvé pravidlo, ktoré by ste pri nájdení včelieho alebo osieho hniezda vo vlastnej záhrade alebo na balkóne mali dodržať, je volať profesionála. Žiadny odborník na hmyz by vám neradil pokúsiť sa zbaviť sa ho svojpomocne. Keď už toto vieme, môžeme sa pozrieť na to, ako sa zachovať v prípade, že na hniezdo narazíte v prírode.

Najjednoduchším a najsamozrejmejším pravidlom ako sa vyhnúť útoku hmyzu je neprichádzať do blízkosti hniezda. Málokto si však pri prechádzke na lúke či v lese včelie alebo osie hniezdo všimne, a tak už nejeden z nás sa nechtiac ocitol vystavený útoku stoviek ostrých žihadiel. V prípade, že sa vám dosiaľ darilo vyhýbať sa takýmto situáciám, ponúkame vám návod na to, čo robiť, ak sa vám jedného dňa predsa len podarí rozzúriť žlto-čiernych útočníkov.

Britská Národná zdravotná služba (National Health Service, NHS) zdôrazňuje to, čo sa ľahko povie, ale ťažšie dodrží: „V prípade, že vás napadnú včely, osy alebo sršne, udržujte pokoj a pomaly sa vzdiaľte. Nemávajte okolo seba rukami a nesnažte sa ich zasiahnuť.“ Ak túto radu neposlúchnete, riskujete, že vás začnú považovať za väčšiu hrozbu a zaútočia agresívnejšie.

Ak by ste rukou zasiahli čo i len jednu včelu, osu alebo sršňa, ich telo začne vylučovať feromóny, ktoré k vám prilákajú ďalších jedincov. Niektoré agresívne druhy včiel (napríklad afrikanizovaná včela, známa tiež pod názvom zabijácka včela – dnes rozšírená už aj v niektorých južných častiach Severnej Ameriky) síce pre človeka nie sú natoľko nebezpečné ako klasické európske včely medonosné, no ich útoky sú oveľa agresívnejšie a vytrvalejšie.

Pred týmito včelami vás ochráni len rýchly únik do uzatvoreného prístrešku. Nepomôže vám ani to, ak sa pred nimi ukryjete vo vode, pretože vás počkajú nad hladinou. Experti odporúčajú chrániť sa pred ich útokom tak, že si prikryjete hlavu tričkom. Dajú sa zmiasť aj v presvetlených interiéroch.

Čo robiť po uštipnutí?

Žiadne uštipnutie hmyzom nie je príjemné, no k vážnejším následkom dochádza len v prípade, že ste utŕžili mnohopočetné bodnutia alebo ste alergik. Ak vás včela alebo osa ešte neuštipla a neviete, či ste alergickí, v najbližších minútach až hodinách sledujte sprievodné príznaky ako opuch v okolí očí, jazyka a hrdla, problémy s dýchaním a prehĺtaním, svrbenie, malátnosť, vyrážka, bolesť brucha, zamdlievanie, hnačka a zvracanie. Alergici by so sebou do prírody mali vždy nosiť lieky utlmujúce prejavy alergie.

Pokiaľ si chcete prečítať viac o tipoch trikoch, ako postupovať po uštipnutí bodavým hmyzom, prečítajte si aj TENTO článok.

Medzi ďalšie opatrenia, ktoré by ste mali dodržať ešte pred odchodom z domácnosti, patrí prikrytie odhalených častí pokožky, aplikovanie repelentu, nosenie topánok a obozretnosť v okolí kvitnúcich kvetov, kontajnerov, kompostov, stojatej vody a na miestach, kde sa podáva jedlo.

Pri pobyte v prírode sa tiež neodporúča nosiť silné voňavky a parfémy, ktoré môžeme nájsť aj v niektorých mydlách, deodorantoch a sprejoch.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, webmd.com, nhs.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.