• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Osobný tréner je zbytočnou stratou peňazí. Fitness odborník vám prezradí, prečo to tak je

  • 20:49 28.08.2018
  • Svet
Osobný tréner je zbytočnou stratou peňazí. Fitness odborník vám prezradí, prečo to tak je

Pokiaľ v posilňovni patríte medzi nováčikov a zvažujete osobného fitness trénera, možno vám pomôžu 4 rady odborníka, podľa ktorých si ho môžete (ne)vybrať.

Začiatky v posilňovni sú vždy ťažké, ale pre niektorých sú dokonca aj trápne a plné chaosu. Len máloktorý nováčik po vstupe do fitness centra vie, kam skôr skočiť a čo skôr vziať do ruky. Ako cvičiť, aby sme na ďalší deň nemali svalovicu? Ktorým cvičeniam sa venovať, keď chceme posilniť špecifickú časť tela?

Všetky problémy súvisiace s cvičebnými technikami a postupmi za nás dokáže vyriešiť osobný tréner, ktorého cieľom je priviesť žiaka k samostatnosti a zvládnutiu techniky – aspoň to si myslí Alan Thrall, ktorý sa už od roku 2013 venuje tvorbe videí zameraných na fitness.

Alan, ktorý je tiež vyslúžený námorník, svojim odberateľom predstavil video, v ktorom ponúkol 4 dôvody, prečo by osobný tréner nemusel byť tou najlepšou investíciou začínajúceho adepta. Jeho návod pomôže aj tým, ktorí nie sú presvedčení o schopnostiach svojho už najatého trénera.

Neučí vás zdvíhať činky

Podľa Thralla tréner, ktorý žiaka neučí zdvíhať činky, nie je hodný peňazí. „Naučiť sa cviky s činkami môže byť zdĺhavý a náročný proces, a ak sa stane chyba, môže dôjsť až k úrazu,“ hovorí Thrall, čo je podľa neho zároveň dôvod, prečo sa tejto technike väčšina trénerov vyhýba.

Namiesto toho, aby klientov naučili komplikované cviky, mnohí tréneri sa ich radšej rozhodnú vyčerpať silovými cvikmi.

Nevytýči vám program

Tréneri, ktorí klientom nezostavia osobitný fitness plán, sú podľa Thralla tiež len stratou času a peňazí. Pokiaľ vám tréner nezostaví špecifický plán a nezaznamenáva dosiahnuté úspechy a vytýčené ciele, znamená to, že pri každej návšteve fitness centra si vymýšľa cviky z hlavy.

Pri krátkodobej snahe zlepšiť sa môže byť tento postup síce nápomocný, no z dlhodobého hľadiska sa nikam neposuniete. Cieľom každého trénera by podľa Thralla malo byť vycvičiť svojho žiaka tak, aby sa jedného dňa zaobišiel aj sám.

Núti vás prekonať sa

Ak vás tréner núti prekonávať limity, pričom nedbá na vašu techniku, je vám celkom zbytočný. Aj keď je to lákavé, siahať nad limity sa vypláca len vtedy, keď to robíte správne. „Silu si chcete budovať, a nie neustále testovať,“ upozorňuje Alan.

Činky a matematika

Aj keď sa so svojím trénerom dostanete ku cvikom s činkami, je dôležité, aby vás naučil základné teoretické poznatky vrátane spôsobu, ako a kedy si pridať ďalšie závažia a koľko by mali vážiť.

Každý, kto v telocvični začína, bez pochýb ocení spoluprácu so skúseným trénerom. Ak sa vám aj po mesiacoch zdá, že sa nikam neposúvate, je načase zvážiť výmenu profesionála alebo vlastný postup.

Zdroj: Info.sk, DP, independent.co.uk, YouTube, Foto, Video: YouTube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

Táto záhradkárska činnosť priťahuje slimáky ako magnet

DNES - 8:28Zaujímavosti

Ak vám došla trpezlivosť s rozožratými rastlinami po slimákoch, vyhnite sa aktivite, ktorá je pre týchto škodcov lákadlom.

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

Pred 50 rokmi predstavil Ernő Rubik slávny hlavolam, Rubikovu kocku

DNES - 5:45Zaujímavosti

Bola najpredávanejšou hračkou v dejinách ľudstva.

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.