Obľúbená pochutina dokáže chrániť pred rakovinou

Ak sa neviete rozhodnúť medzi tatárkskou omáčkou, horčicou a kečupom, možno vám toto zistenie nabudúce uľahčí výber.
Vedci zo španielskej Polytechnickej univerzity vo Valencii sa rozhodli bližšie preskúmať účinky paradajok na zdravie, a podarilo sa im prísť na to, že varené paradajky zvyšujú počet zdravých baktérií v črevách.
Najzdravšie paradajky teda nie sú surové. Podľa Španielov by si ľudia z času na čas mali dopriať paradajkovú omáčku alebo kečup, ktoré prešli varom. Pri varení sa totiž zvyšujú probiotické vlastnosti tohto ovocia, a konzervuje sa v ňom lykopén, ktorý podporuje probiotické účinky a rast zdravých baktérií v čreve. vďaka vareniu táto látka dokáže prejsť celým tráviacim systémom, kde ju telo absorbuje.
Paradajková omáčka alebo kečup dokáže spomaliť rozširovanie rakovinových buniek, a dokonca dokáže podporiť bunkovú smrť poškodených buniek.
Tieto zistenia by podľa vedcov mohli vyvolať záujem o ďalšie výskumy v tejto časti gastronómie a ochrany zdravia. Kečup by okrem toho mohol slúžiť ako doplnok zdravého stravovania onkologických pacientov.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.