• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
17°Bratislava

Toto je vek, v ktorom máte najvyššie sebavedomie

  • 20:01 27.08.2018
  • Bratislava
Toto je vek, v ktorom máte najvyššie sebavedomie

Ľudia sa v tomto veku cítia najviac sebaisto.

V súčasnej dobe, kedy je spoločnosť posadnutá mladosťou, sa mnohí ľudia boja starnúť. Podľa novej štúdie sa však s vekom zlepší minimálne jedna vec: sebavedomie.

Podľa výskumu publikovaného v časopise Psychological Bulletin majú ľudia najvyššie sebavedomie okolo veku 60 rokov, a tieto pozitívne pocity môžu vrcholiť aj počas celého desaťročia. Ako uviedol spoluautor štúdie Ulrich Orth, profesor psychológie na Univerzite Bern vo Švajčiarsku pre magazín TIME:

"Stredný vek je pre mnohých dospelých čas veľmi stabilných životných podmienok v takých oblastiach, ako sú vzťahy a práca. Navyše v priebehu stredného veku väčšina jednotlivcov ďalej investuje do sociálnych úloh, ktoré by mohli podporiť ich sebaúctu. Napríklad ľudia preberajú manažérske úlohy v práci, udržiavajú uspokojivý vzťah so svojím manželom alebo partnerom a pomáhajú deťom, aby sa stali zodpovednými a nezávislými dospelými."

Výskumníci analyzovali 191 štúdií o sebaúcte, ktoré zahŕňali údaje od takmer 165 000 ľudí. Chceli tak predstaviť najkomplexnejší pohľad na to, ako sa s vekom mení sebaúcta, pričom skúmali rôzne demografické a vekové skupiny.

Sebavedomie počas adolescencie neklesá, ako si mnohí myslia

Sebaúcta začína rásť medzi 4. a 11. rokom, keď sa deti začnú spoločensky a kognitívne rozvíjať a získavajú určitý pocit nezávislosti. Ako ukázali údaje, urovne sebavedomia potom stagnujú, ale neklesajú počas obdobia dospievania od 11 do 15 rokov.

To je trochu prekvapujúce, pretože mnohí ľudia, vrátane vedcov, predpokladajú, že sebaúcta začne výrazne klesať počas obdobia nepríjemnej adolescencie "pravdepodobne kvôli pubertalným zmenám a zvýšenému dôrazu na sociálne porovnávanie v škole," hovorí Orth. "Naše zistenia však ukazujú, že tomu tak nie je."

Namiesto toho sa zdá, že sebavedomie je stabilné až do polovice dospievania. Potom sa výrazne zvyšuje až do 30 rokov, nárast sa ešte zrýchli pred dosiahnutím vrcholu okolo 60 rokov a zostáva stabilne až do veku 70 rokov. Po tomto období však mnohí dospelí pociťujú pokles sebavedomia, začínajúc okolo veku 70 rokov a výraznejšie vo veku okolo 90 rokov. Ako vysvetľuje Orth:

"Staroba často zahŕňa stratu sociálnych rolí v dôsledku odchodu do dôchodku, prázdneho hniezda a prípadne aj vdovstva, čo sú faktory, ktoré môžu ohroziť sebaúctu. Okrem toho starnutie často vedie k negatívnym zmenám v iných možných zdrojoch sebavedomia, ako je socioekonomický stav, kognitívne schopnosti a zdravie."

Povzbudivé však je, že tieto faktory sa pod sebavedomie človeku podpíšu až vo veku 90 rokov. "Mnoho ľudí si dokáže udržať pomerne vysokú úroveň sebaúcty aj v starobe," dodáva Orth.

Zdroj: Info.sk, TM, psycnet.apa.org, time.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

DNES - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

22:06 06.05.2024Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

20:47 05.05.2024Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.