Keto diéta môže zvyšovať riziko cukrovky

Populárna diéta môže prispieť k zvýšenému riziku cukrovky 2. typu.
Nový výskum publikovaný v časopise Journal of Physiology naznačuje, že ketogénne diéty, ktoré sú založené na strave s nízkym počtom sacharidov a vysokým podielom tukov, môžu v počiatočnom štádiu stravovania spôsobiť zvýšené riziko diabetu 2. typu.
Mnohí ľudia držia ketogénne diéty s cieľom schudnúť a považujú ich za zdraviu prospešné. Tieto zistenia však vyvolávajú nové otázky týkajúce sa ketogénnych diét a či sú, alebo nie sú skutočne zdravé.
Inzulín, ktorý sa uvoľňuje v krvi, slúži na kontrolu hladín cukru v krvi vrátane signalizácie pečeni, aby prestala produkovať cukor. Ak je tento systém narušený a telo nevyužíva správne inzulín, čo sa nazýva inzulínová rezistencia, u jedincov pravdepodobne dôjde k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. V tejto štúdii výskumníci ukázali, že u ketogénnych diét tento proces kontroly hladiny cukru v krvi nefunguje správne a v pečeni sa tak objavila rezistencia na inzulín. Keď pečeň nie je schopná reagovať na normálnu hladinu inzulínu na kontrolu hladín cukru v krvi, môže to viesť k zvýšenému riziku cukrovky 2. typu.
V štúdii vedci z univerzity ETH Zurich v spolupráci s Univerzitou detskou nemocnicou v Zürichu kŕmili myší dvoma rôznymi typmi stravy (ketogénnou diétou a diétou s vysokým obsahom tukov, ktorá spôsobuje, že pečeň sa stáva odolnou voči inzulínu) a potom vykonali štandardné metabolické testy. Použitím špecializovaných postupov boli výskumníci schopní určiť účinky vnútornej produkcie cukru zo zvieraťa (väčšinou z pečene) a príjmu cukru do tkanív (väčšinou svalov) počas účinkovania inzulínu.
Je dôležité poznamenať, že výskum neanalyzoval, či táto strava spôsobuje obezitu, ak sa drží dlhodobo. Mechanizmus celého procesu nebol stanovený. Preto si existencia fyziologickej reakcie nízkosacharidových diét, ktorá spôsobuje inzulínovú rezistenciu v pečeni, vyžaduje viac výskumu.
Christian Wolfrum, jeden z autorov štúdie, povedal:
"Diabetes je jedným z najväčších zdravotných problémov, ktorým čelíme. Hoci je známe, že ketogénne diéty sú zdravé, naše zistenia naznačujú, že s týmto druhom diéty môže vzniknúť zvýšené riziko inzulínovej rezistencie, čo môže viesť k cukrovke 2. typu. Ďalším krokom je pokúsiť sa nájsť mechanizmus tohto efektu a riešiť, či ide o fyziologickú adaptáciu. Naša hypotéza spočíva v tom, že keď sa metabolizujú mastné kyseliny, ich produkty môžu mať dôležitú signalizačnú úlohu v mozgu."

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.