• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Pre osýpky hospitalizovali doteraz vyše 200 pacientov

  • 18:04 23.07.2018
  • Michalovce
Pre osýpky hospitalizovali doteraz vyše 200 pacientov

TASR informovala Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia, ktorá prevádzkuje aj zariadenie v Michalovciach.

Od začiatku epidémie osýpok, ktorá sa na dolnom Zemplíne začala šíriť začiatkom mája, michalovská nemocnica hospitalizovala už vyše 200 pacientov. K pondelku (15.00 h) ich evidujú 15, počas dňa tam prijali jedno dieťa. Ďalších 34 pacientov bolo počas uplynulého víkendu ošetrených ambulantne.

Minulý týždeň zaznamenali prvé dva prípady podozrenia na osýpky u detí v nových lokalitách. Jednou z nich je aj Vranov nad Topľou. Ako TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, išlo o päťročné dieťa. „Izolované je v domácom prostredí, očkované jednou dávkou vakcíny proti osýpkam, ružienke a mumpsu v roku 2014. Ochorenie je laboratórne potvrdené,“ priblížila. Miestom nákazy je podľa jej slov obec Trhovište v Michalovskom okrese, ktorá je jedným z ohnísk osýpok. „Prvé laboratórne výsledky sú nehodnotiteľné, čakáme na druhý odber,“ uviedla v tejto súvislosti Fedáková s tým, že vo vranovskej nemocnici už prijali určité opatrenia týkajúce sa rizikových zamestnancov.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach eviduje k pondelku 279 prípadov osýpok, z toho 150 bolo laboratórne potvrdených. V okrese Michalovce je to 270 ochorení, najviac v Michalovciach (114) a Veľkých Kapušanoch (61). V susednom Sobranskom okrese ich zaznamenali deväť. Z okresov Medzilaborce, Snina a Humenné v súčasnosti podľa Račkovej neboli hlásené prípady osýpok.

Ako ďalej uviedla, pri výskyte osýpok vykonávajú viaceré protiepidemické opatrenia. Ide napr. o vyhľadávanie kontaktov chorých, podrobenie sa ihneď lekárskemu dohľadu. Ten spočíva v zisťovaní subjektívnych ťažkostí a klinických príznakov, ktoré môžu súvisieť s týmto ochorením. Tiež je to zabezpečenie odberu biologického materiálu a vykonanie laboratórneho potvrdenia diagnózy. Jedným z ďalších opatrení je karanténa a izolácia pre osoby podozrivé z nákazy v domácom prostredí po dobu 21 dní od poslednej expozície chorému.

V súvislosti s epidémiou osýpok vyhlásili pre okres Michalovce približne pred dvomi týždňami mimoriadnu situáciu. Krízový štáb prijal viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko nákazlivého ochorenia. Patrí medzi ne okrem iných aj monitoring polície či zákaz hromadných podujatí vo viacerých lokalitách okresu, ale aj očkovanie. Naposledy zasadal na tamojšom okresnom úrade minulý týždeň, najbližšie stretnutie jeho členov sa uskutoční 31. júla.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.