• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
24°Bratislava

4 zvláštne príčiny, prečo vás bolia kolená

  • 18:23 16.06.2018
  • Bratislava
4 zvláštne príčiny, prečo vás bolia kolená

Bolesť v kolenách, opuch, stuhnutosť - všetky tieto časté problémy nemusia poukazovať iba na to, že niečo nie je v poriadku s našimi kolenami. Dôvodov, prečo nás takto trápia, môže byť viac.

Ak si v mysli podvedome spájate bolesť kolien s dôchodcovským vekom, ste na omyle. Táto nepríjemná bolesť zvykne trápiť aj mladých ľudí. Zaujímavosťou je, že častejšie ju cítia dámy, najmä v 50-tke, skúsenosti s bolesťami kolien hlásia až 2/3 týchto žien.
Bolesť si automaticky spájame so známymi a agresívnymi ochoreniami - s dnou, artritídou alebo úrazom. V skutočnosti ale môže bolesť, opuch a stuhnutosť v kolenách signalizovať aj niečo iné.

Zhoršená funkcia štítnej žľazy
Okrem bolesti a stuhnutosti kolien môžu problémy so štítnou žľazou signalizovať aj bolesti svalov, celková únava, zmena hmotnosti, lámavosť nechtov alebo zvýšená citlivosť na zimu či nespavosť. Problémy s kolenami zažíva pri zhoršenej funkcii štítnej žľazy viac ako 75% ľudí. Nezabudnite preto konzultovať so svojim lekárom spôsoby, ako môžete bolesti v tomto prípade uľaviť.

Lymská borelióza
Pokiaľ ste mali kliešťa, ktorý bol nainfikovaný, môže sa u vás časom vyvinúť lymská borelióza. Prejavuje sa ako tradičné vírusové ochorenie - cítite sa unavení, môžete mať zvýšenú teplotu a bolesti kĺbov. Chýba už iba nádcha a kašeľ.
Borelióza sa ale u 20-30% ľudí neprejavuje iným príznakom, iba bolesťou kĺbov, najčastejšie v kolenách, ktoré často zvyknú aj opuchnúť. Opäť vám v tomto prípade odporúčame konzultáciu s lekárom a testy, ktoré potvrdia alebo vyvrátia túto diagnózu.

Psoriáza
Väčšina ľudí si myslí, že jej prejavy sa obmedzujú na pokožku. No občas sa k nej pridruží aj tzv. psoriatická artritída, čo znamená nepríjemné bolesti kĺbov - aj kolien. Objavuje sa zhruba u 5-7% ľudí, ktorí trpia touto chorobou.
Celkovo so stuhnutosťou a bolesťou kĺbov ale bojuje omnoho väčší počet ľudí so psoriázou. Na tieto bežné bolesti ale väčšinou stačí pravidelný, primeraný pohyb. V každom prípade ale odporúčame konzultovať s vašim lekárom, ako v tomto prípade postupovať.

Bolesti z domácich prác
Ak pravidelne umývate podlahu a kľačíte pritom na tvrdej zemi, alebo ak sa staráte o záhradu a opäť pokladáte kolená na tvrdý podklad, môže sa u vás rozvinúť burzitída. Ide vlastne o vačok naplnený tekutinou, ktorý obklopuje kĺby a šľachy. Jeho zápal sa nazýva burzitída a vznikne vtedy, keď sa tieto vačky dlhodobo dráždia, nielen domácimi prácami, ale aj športom. Okrem kolien sa môže rozvinúť aj v bedrách, pleciach alebo lakťoch a prejavuje sa opuchom, stuhnutosťou a prudkou bolesťou.

V žiadnom prípade dlhodobú bolesť kolien neignorujte a nepripisujte ju vyššiemu veku. Vždy navštívte svojho lekára a konzultujte s ním všetky možné príčiny, prečo bolesť pociťujete.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, prevention.com. Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

DNES - 9:06Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

VČERA - 21:51Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.