• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
10°Bratislava

Mýtna sadzba sa zrejme zvýši, zaplatíme za ďalších 225km

  • 11:30 30.07.2013
  • BRATISLAVA
Mýtna sadzba sa zrejme zvýši, zaplatíme za ďalších 225km

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) v rámci rozšírenia spoplatnenej cestnej siete uvažuje o spoplatnení ďalších 225 kilometrov (km) ciest I. triedy.

"Sú to úseky, ktoré sú využívané so značným podielom ťažkej tranzitnej dopravy," informoval agentúru SITA hovorca NDS Marcel Jánošík.

Prevádzkovatelia vozidiel nad 3,5 tony podľa diaľničiarov v súčasnosti platia mýto na diaľniciach v dĺžke 393 km, na rýchlostných cestách v dĺžke 225,8 km a na cestách I. triedy v dĺžke 1 414,4 km. Spoplatnených je tak spolu 2 033,2 km pozemných komunikácií.
Užívateľ a znečisťovateľ platí - mýtne sadzby sa zvýšia

Ministerstvo dopravy končí s prípravou nového zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Predmetom rokovaní sú zmeny v sadzbách mýta a prípadné rozšírenie spoplatnenia. Zmena sadzieb by podľa rezortu mala viac zohľadňovať princíp "užívateľ a znečisťovateľ platí". O zmenách v oblasti mýta bude ministerstvo rokovať aj so zástupcami dopravcov, ale o konkrétnych podrobnostiach je podľa neho zatiaľ predčasné

Celkový výber mýta v tomto roku by mal podľa odhadov dosiahnuť 156,5 mil. eur. NDS po skúsenostiach z predošlých rokov očakáva v závere terajšieho roka mierne vyšší výber mýta spôsobený sezónnosťou. Príjmy z výberu mýta vlani predstavovali 155,52 mil. eur a medziročne boli vyššie o 0,9 %, alebo o 1,4 mil. eur. Za tri a pol roka prevádzky mýtneho systému pre vozidlá nad 3,5 tony sa od začiatku roka 2010 do polovice tohto roku vybralo spolu 527,69 mil. eur.
Na mýte sa tento rok vyzbieralo viac peňazí

Elektronický výber mýta v prvom polroku tohto roka dosiahol 76,3 mil. eur a oproti rovnakému obdobiu minulého roku sa zvýšil o 426,19 tis. eur, resp. o 0,6 %. "Mierny rast objemu výberu mýta je v zmysle plánu predpokladaných výnosov z mýta na rok 2013. Medziročný rast je spôsobený aj úpravou rozsahu spoplatnenej siete vymedzených úsekov," reagoval pre agentúru SITA na polročnú bilanciu výberu mýta Jánošík.

Výnosy mýta v prvom polroku na diaľniciach a rýchlostných cestách (50,79 mil. eur) a na cestách I. triedy (25,41 mil. eur), ako aj príjmy z tranzitného ticketingu (2,07 mil. eur) považuje NDS za primerané zloženiu a intenzite dopravných prúdov na jednotlivých typoch cestných komunikácií. Za primeraný považujú diaľničiari aj pomer medzi tým, že zahraniční prevádzkovatelia vozidiel v prvom polroku zaplatili 44 % z celkovej sumy vybraného mýta, hoci k 30. júnu užívali až 70 % z 212 558 aktívnych palubných jednotiek. Zahraniční užívatelia vozidiel totiž cez územie SR prevažne len prechádzajú, čiže tranzitujú.

"Správu s vyjadrením efektívnosti vybraného mýta má znalec predložiť do konca júla," uviedol Jánošík. V prípadoch porušovania zákona o výbere mýta a dodatočne vybraného mýta by podľa neho prinieslo výrazný posun zavedenie objektívnej zodpovednosti. "Činnosť prevádzkovateľa mýtneho systému prebieha v súlade s platnou zmluvou," dodal Jánošík k mýtnej spoločnosti SkyToll, a.s.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

VČERA - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

VČERA - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

VČERA - 14:42Ekonomické

Ministerstvo financií uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia.

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

VČERA - 13:24Ekonomické

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.