• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
22°Bratislava

Nálada v priemysle sa mierne zlepšila, v ekonomike zhoršila

  • 10:13 30.07.2013
  • BRATISLAVA
Nálada v priemysle sa mierne zlepšila, v ekonomike zhoršila

Nálada v slovenskom priemysle sa v júli mierne zlepšila.

Nálada v ekonomike sa zhoršila aj v júli

Nálada v slovenskej ekonomike sa zhoršila aj v júli. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu oproti spresnenej hodnote minulého mesiaca sa znížil o 1,3 bodu na 89,4 bodu.

Do výsledku sa premietol podľa úradu pokles dôvery v obchode a nepriaznivý vývoj v priemysle a službách v predchádzajúcich dvoch obdobiach. Indikátor je stále nižší ako v rovnakom období minulého roka, a to o 8,3 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 15,9 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle sa v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 2,3 bodu na hodnotu mínus päť bodov. Vývoj indikátora ovplyvnil podľa úradu priaznivý vývoj všetkých troch zložiek - dopyt po priemyselných výrobkoch, očakávaná produkcia na najbližšie tri mesiace, zásoby hotových výrobkov.

Indikátor dôvery v stavebníctve na začiatku júla pokračoval v raste. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa zvýšil o 4,5 bodu na mínus 47,5 bodu. Dôvodom boli podľa úradu optimistickejšie hodnotenia súčasného dopytu i očakávanej zamestnanosti. Zaostávanie indikátora za hodnotou dlhodobého priemeru sa znížilo na 21,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode s nulovou hodnotou klesol v júli v porovnaní s júnom o 3,3 percentuálneho bodu, a to vplyvom negatívnejších hodnotení súčasnej podnikateľskej situácie a očakávanej podnikateľskej situácie na najbližšie tri mesiace. Indikátor dôvery v službách v júli vzrástol, jeho hodnota mínus 3,3 bodu sa v porovnaní s júnom zvýšila o jeden percentuálny bod. Vývoj indikátora ovplyvnilo pozitívne hodnotenie súčasného ako aj očakávaného dopytu.

Priaznivá tendencia zlepšovania spotrebiteľskej nálady pokračovala podľa úradu aj v júli. Oproti júnu 2013 vplyvom zníženia pesimizmu pri všetkých zložkách, no najmä pri očakávaných úsporách indikátor spotrebiteľskej dôvery, vzrástol o 5,5 bodu na mínus 20,1 bodu. Aktuálna hodnota po jedenástich mesiacoch opäť prevýšila dlhodobý priemer, zároveň naznačila priaznivejšiu situáciu ako pred rokom, a to o 2,9 bodu.Ako vyplýva z výsledkov konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR, indikátor dôvery v priemysle sa v siedmom mesiaci oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 2,3 bodu na záporných 5 bodov.

"Vývoj indikátora ovplyvnil priaznivý vývoj všetkých troch zložiek, teda dopytu po priemyselných výrobkoch, očakávanej produkcie na najbližšie tri mesiace a zásob hotových výrobkov,“ uvádza Štatistický úrad SR.

Trend priemyselnej produkcie sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zhoršil. Saldo kleslo o 10 bodov na 10 bodov a jeho hodnota sa nachádza sedem bodov pod dlhodobým priemerom. Klesajúci trend zaznamenali najmä ostatná výroba, oprava a inštalácia, výroba elektrických zariadení a výroba chemikálií a chemických produktov.

Konjunkturálne saldo celkového dopytu sa oproti júnu zvýšilo o štyri body na hodnotu mínus 23 bodov. Súčasnú úroveň dopytu považujú za dostatočnú najmä pri výrobe dopravných prostriedkov, dodávkach elektriny, plynu a pary a výrobe koksu, rafinovaných ropných produktov a podľa veľkosti v podnikoch s 1 000 a viac zamestnancami. Ako nedostatočnú ju posudzujú predovšetkým pri výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii.

Saldo zahraničného dopytu sa zvýšilo o tri body na záporných 21 bodov. V najvyššej miere ho za dostatočný označili opäť pri výrobe koksu, rafinovaných ropných produktov a pri výrobe dopravných prostriedkov. Za nedostatočný považuje záujem zahraničia 26 % exportujúcich respondentov.

Saldo zásob hotových výrobkov je priaznivejšie o jeden bod, keď aktuálne predstavuje mínus päť bodov. Nepriaznivý stav signalizovali najmä pri výrobe ostatných nekovových výrobkov a výrobe strojov a zariadení. Viac ako štyri pätiny respondentov však považujú zásoby za primerané.

Saldo očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace oproti júnu vzrástlo o dva body na tri body. Najväčšími optimistami sú producenti vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov, najviac pesimizmu je pri výrobe základných farmaceutických výrobkov, výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a podľa regiónov v Trnavskom a Žilinskom kraji.

V najbližšom trojmesačnom období väčšina firiem, až 91 %, očakáva nezmenenú úroveň cien priemyselných výrobkov. Voči júnu 2013 sa saldo znížilo o päť bodov na mínus šesť bodov. Znižovanie cien očakávajú z územného hľadiska najmä v Banskobystrickom kraji.

Vo vývoji zamestnanosti sa situácia oproti minulému mesiacu zhoršila, keď saldo kleslo o 10 bodov na úroveň mínus 19 bodov. Zníženie zamestnanosti predpokladajú hlavne v chemickom priemysle, pri dodávkach elektriny, plynu a pary a výrobe kovov a kovových konštrukcií a podľa regiónov v Košickom kraji.

Štatistici sa v júli pritom tradične pýtali respondentov aj na faktory obmedzujúci priemyselný rast. Pri hodnotení faktorov obmedzujúcich rast priemyselnej produkcie 32 % respondentov uviedlo nedostatočný dopyt po svojich výrobkoch, 7 % finančné obmedzenia, 6 % nedostatok výrobných zariadení a surovín. Žiadne bariéry nepociťuje 49 % podnikov. Ako ďalšie bariéry respondenti uvádzajú negatívny vplyv pretrvávajúcej krízy, nízku kúpnu silu, vysoké ceny vstupných materiálov a energií a iné.

Vyše tri štvrtiny respondentov považujú svoju súčasnú produkčnú kapacitu za dostatočnú a 18 % za viac ako dostatočnú. Ako nedostatočnú ju posudzujú najmä vo výrobe elektrických zariadení. Oproti minulému štvrťroku konjunkturálne saldo vzrástlo o osem bodov na 13 bodov. Na základe objednávok majú podniky zabezpečenú prácu v priemere na osem mesiacov. Na základe objednávok je zabezpečená produkcia najmä pri výrobe koksu, rafinovaných ropných produktov a z regionálneho hľadiska v Bratislavskom kraji.

V nasledujúcich troch mesiacoch možno podľa predpovedí respondentov očakávať zlepšenie vo vývoji dopytu, saldo sa v komparácii s predchádzajúcim obdobím zvýšilo o 10 bodov. Rast signalizujú hlavne respondenti vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov, naopak zníženie predpokladajú vo výrobe elektrických zariadení, v chemickom priemysle a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii. V porovnaní s minulým štvrťrokom kleslo saldo očakávaného exportu o 23 bodov.

Pokles exportu signalizujú najmä v chemickom a farmaceutickom priemysle, pri výrobe počítačov elektronických a optických výrobkov, z pohľadu regiónov najmä v Trnavskom kraji. Priemyselné firmy využívajú výrobné kapacity v priemere na 73 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tomáš hovorí o spravodlivých 13. dôchodkoch, Majerskému chýba adresnosť

Tomáš hovorí o spravodlivých 13. dôchodkoch, Majerskému chýba adresnosť

DNES - 14:38Ekonomické

Trináste dôchodky sú podľa ministra práce nastavené spravodlivo, keďže starobní dôchodcovia dostanú rovnakú sumu bez ohľadu na to, akú majú výšku dôchodku.

Slováci pri nákupe odevov stále uprednostňujú kamenné predajne

Slováci pri nákupe odevov stále uprednostňujú kamenné predajne

DNES - 10:02Ekonomické

Väčšina Slovákov pri nákupe odevov stále dáva prednosť kamenným predajniam.

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

Takmer 80 % žien čaká po príchode z práce ešte neplatená práca, z mužov sa k nej hlási 17 %

VČERA - 11:35Ekonomické

Takmer 80 % žien po príchode domov čakajú ďalšie neodkladné povinnosti súvisiace s domácnosťou a starostlivosťou o deti. Z mužov sa k neplatenej práci v domácnosti hlási necelých 17 % a ďalších 43 % čiastočne.

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

Zamestnancom firmy na východe meškajú výplaty, spoločnosť za to viní Mičovského

17:57 10.05.2024Ekonomické

Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

Nové výdavkové limity nie je možné so starými porovnávať, odkazuje ministerstvo financií

16:36 10.05.2024Ekonomické

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok schválenej legislatívy.