Stačí, keď denne zjete túto maličkosť, a riziko predčasnej smrti rapídne klesne

Hodí sa na raňajky, obed aj večeru. Dajte si však pozor na to, čo zvolíte ako prílohu.
O pozitívnych účinkoch konzumácie vajec sme vás v minulosti informovali už viackrát. Dnes už vieme, že vajcia sú výborným zdrojom živín, pomáhajú vo vývoji mozgu, dopĺňajú energiu a dokonca pomáhajú pri chudnutí.
Vajcia sú zdrojom užitočných bielkovín, vitamínov a dôležitých mastných kyselín. Ich účinky na telo nie sú len krátkodobé, ale podľa najnovšej štúdie majú vplyv dokonca aj na dĺžku života.
Jedno vajce denne zachraňuje životy
Štúdia uverejnená v žurnále BMJ tvrdí, že pokiaľ denne zjete jedno vajce, radikálne tým znížite riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení v budúcnosti.
Tím vedcov z Číny a Británie skúmal spojenie medzi pravidelnosťou konzumácie vajec a rizikom kardiovaskulárnych chorôb, ischemickej mozgovej príhody a infarktu. Vedci analyzovali údaje o viac ako 400.000 dospelých Číňanoch vo veku od 30 do 79 rokov. Analyzovaní ľudia v minulosti netrpeli kardiovaskulárnymi ochoreniami a nikdy nemali cukrovku alebo rakovinu.
Lekári sledovali zdravie testovaných ľudí po dobu približne 9 rokov. Profesorka Liming Liová a doktor Canqing Yu pôsobiaci v Hong Kongu, ktorí patria medzi vedúcich vedeckých pracovníkov štúdie, po jej ukončení porovnávali zdravotné záznamy 13,1% účastníkov, ktorí jedli vajce každý deň, s 9,1% účastníkov, ktorí priznali, že si vajcia dajú len občas.
U účastníkov, ktorí uviedli, že jedia vajcia každý deň, sa zistila o 26% nižšia pravdepodobnosť cievnej mozgovej príhody. Milovníci vajec mali tiež o 28% menšiu pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku mozgovej príhody a o 18% menšiu pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku kardiovaskulárneho ochorenia. Títo ľudia majú tiež o 12% nižšiu šancu na vznik ischemickej choroby srdca v porovnaní s ľuďmi, ktorí vajcia nejedia.
Oplatí sa jesť vajcia aj na Západe?
Profesorka Nita Forouhiová z Cambridgeskej univerzity upozorňuje, že pri hodnotení výsledkov štúdie by sme mali brať do úvahy svoje všeobecné stravovacie návyky.
„Ak jete vajcia s rafinovaným bielym pečivom, spracovaným mäsom (napríklad slanina alebo klobása) a kečupom bohatým na cukry, je to obrovský rozdiel oproti jedeniu vajec s celozrnným pečivom a zeleninou.
Podobne, ako mnohé iné výskumy, aj tento prebiehal pomocou metódy pozorovania, a nie pokusu. Znamená to, že vedci dlhý čas sledovali niekoľko ľudí, a na základe toho vyvodili dôsledky. Spoľahlivejšie by bolo, keby vedci postupovali experimentálne, a napríklad účastníkom predpísali konkrétnu stravu.“

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.