Ochráňte deti pred rakovinou prsníka už v mladom veku pomocou tejto potraviny

Dostatok tohto druhu potravín v strave vaším deťom zaručí zdravie aj v neskoršom veku.
Rakovina a iné chronické ochorenia často vznikajú v dôsledku nedostatku omega-3 mastných kyselín v organizme. Zdravou stravou môžete podstatne znížiť riziko rakoviny. Vedcov v súčasnosti zaujalo konkrétne spojenie medzi omega-3 mastnými kyselinami a prevenciou pred rakovinou prsníka.
Experimentálne štúdie nedávno potvrdili, že konzumácia omega-3 mastných kyselín – najmä v mladosti a detstve, podporuje organizmus v obrane proti tomuto druhu rakoviny, a to aj neskôr v dospelosti. Treba však dať pozor na to, aký druh omega-3 kyselín deťom dávate.
V ktorých potravinách nájsť prospešné omega-3 kyseliny?
Väčšina výskumov z minulosti aj súčasnosti preukázala, že najväčší úžitok z omega-3 mastných kyselín získate z jedál ako ryby a morské plody. V týchto potravinách je možné nájsť aj kyselinu aikosapentaénovú a kyselinu dokozahexaénovú. Naproti tomu kyselina alfa-linolénová, ktorú možno nájsť v rastlinnej strave, nie je natoľko efektívna.
Keď vedci z Guelphskej univerzity (Kanada) porovnávali účinok zmienených kyselín na metastázujúce tumory u potkanov, zistili, že mastné kyseliny oboch pôvodov ovplyvnili vývoj mliečnych žliaz tak, že sa u nich znížilo riziko vzniku rakoviny prsníka. Po vzniknutí rakoviny zas kyseliny dokázali zmenšiť tumor a spomaliť jeho rast.
Mastné kyseliny z rýb sú však podľa vedcov až osemkrát účinnejšie v boji proti rakovine ako mastné kyseliny z rastlín. To by mohlo znamenať, že omega-3 mastné kyseliny z morských plodov sú oveľa efektívnejšou pomocou pri redukovaní rizika rakoviny prsníka a uzdravovaní z nej.
Koľko mastných kyselín by mali deti zjesť, aby boli chránené?
Už v roku 1999 britský Národný inštitút zdravia odporúčal na zlepšenie zdravia a ochranu pred chorobami denne skonzumovať 0,3 percenta kyseliny aikosapentaénovej a kyseliny dokozahexaénovej z celkového príjmu stravy, čo zodpovedá množstvu zhruba 433 až 600 miligramov obidvoch kyselín denne pre deti vo veku 1 až 8 rokov.
Odporúčanie zdravotného inštitútu sa dá jednoducho dodržať, ak svojim deťom naservírujete jedlá z rýb aspoň 2- až 3-krát týždenne.
O výskume na svojich stránkach informoval britský denník Independent.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.