• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

4 varovné znaky toho, že sa vaše manželstvo rozpadne a ako tomu zabrániť

  • 20:37 03.05.2018
  • Bratislava
 4 varovné znaky toho, že sa vaše manželstvo rozpadne a ako tomu zabrániť

Koniec vášho vzťahu môžu predpovedať štyri typy správania. Poradíme vám, ako tomu predísť.

Opovrhovanie svojim partnerom je jedným z najvýraznejších znakov, ktoré predpovedajú rozchod. Tento záver pochádza od profesora psychológie Johna Gottmana, ktorý analyzuje medziľudské vzťahy už viac ako 40 rokov.

Po desaťročia sledoval páry v mnohých psychologických štúdiách, aby zistil, aké druhy správania predpovedajú, či spolu zostanú dlhodobo, alebo je ich vzťah odsúdený na rozchod.

Identifikoval štyri faktory, ktoré sa objavovali najčastejšie v manželstvách, ktoré sa rozpadli už po šiestich rokoch od svadby:

1. Opovrhnutie

Toto správanie môže zahŕňať sarkasmus, hanlivé pomenovania, napodobňovanie a prevracanie očí. Nech už je forma akákoľvek, pohŕdanie spôsobuje, že druhá osoba sa cíti bezcenná. Môže negatívne ovplyvňovať aj vaše zdravie, pretože Gottman zistil, že páry, ktoré sa navzájom pohŕdali, častejšie trpeli infekčnými ochoreniami, ako je nachladnutie a chrípka.

Ako tomu zabrániť: Budujte rešpekt ocenením toho pozitívneho, napr. "Mám rád tvoj hudobý vkus!" (NIE "Nenávidím, ako sa smeješ.")

2. Kritika

Samozrejme, všetci sa zvykneme sťažovať, ale osobitný druh negatívnej kritiky je podľa Gottmana obzvlášť deštruktívny. Je to vtedy, keď kritizujete partnerovo jadro, jeho osobnosť. Napríklad: "Chodíš neskoro, lebo ti na mne nezáleží".

Všetci robíme chyby, ale všimnite si, že záleží na tom, ako si ich interpretujeme. V najhoršom prípade má kritika za následok, že druhá osoba je vnímaná ako zlá na hlbšej úrovni. Opakovaná kritika, ktorá zasiahne srdce toho druhého signalizuje koniec vzťahu.

Ako tomu zabrániť: Vyjadrite znepokojenie a navrhnite riešenie, napr. "Nudím sa, poďme sa zabaviť." (NIE: "Ignoruješ ma, pretože si sebec!")

3. Defenzívnosť

Človek je príliš defenzívny, keď sa vždy snaží ospravedlniť svoje zlyhanie. Ľudia to z času na čas robia automaticky, ale keď sa to vo vzťahu opakuje, môže to znamenať koniec. Je to ešte horší signál, keď si partneri navzájom rátajú body. Koniec koncov, ľudia, ktorí spolu žijú, by sa mali navzájom podporovať.

Ako tomu zabrániť: Prevezmite zodpovednosť za svoje chyby a navrhnite riešenie, napr. "Asi som sa tomu mal venovať, dobre, urobte to teraz." (NIE: "Nezaplatil som účty, pretože si mi to nepripomenula.")

4. Odmietanie komunikácie

Dochádza k nemu vtedy, keď jeden z partnerov prestane s druhým komunikovať. Nenabáda partnera, aby rozprával, nie je empatický a nemá žiadne úsilie reagovať alebo povedať svoj názor. Je to ako hovoriť so stenou. Často je to výsledkom dlhého obdobia kritiky, pohŕdania a defenzívnosti.

Môžete mať pocit, že jediná odpoveď zhorší situáciu, ale nedostatok komunikácie problémy nevyrieši.

Ako tomu zabrániť: Hovorte, odpovedajte, kývnite, žmurknite, urobte aspoň niečo!

Zdroj: Info.sk, TM, spring.org.uk, prevention.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

Do čoho zabaliť chlieb, aby dlhšie vydržal? Tento materiál mu prospieva najviac

DNES - 7:12Zaujímavosti

V obchode ho balíme do mikroténových vreciek alebo papiera, doma ho nechávame aj na čerstvom vzduchu. V čom skladovať chlieb, aby vydržal čo najdlhšie?

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?