• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
18°Bratislava

Nositelia tejto krvnej skupiny najčastejšie umierajú v dôsledku vážnych poranení

  • 21:26 02.05.2018
  • Tokio
Nositelia tejto krvnej skupiny najčastejšie umierajú v dôsledku vážnych poranení

V prípade, že ste nositeľom tejto krvnej skupiny, vážne poranenia by u vás mohli mať oveľa horšiu dohru než u ostatných krvných skupín.

Žurnál Critical Care najnovšie publikoval odborný článok, ktorý hodnotil rizikovosť úmrtia v dôsledku vážneho poranenia na základe krvných skupín. Ukázalo sa, že pacienti s krvnou skupinou 0 sú takmer až 3-krát náchylnejší na úmrtie pri smrteľnom úraze.

Tím japonského vedca Wataru Takayamu sledoval úmrtnosť vážne ranených pacientov s krvnými skupinami A, B, AB a 0, pričom sa zameral na vyše 900 z tých, ktorí boli medzi rokmi 2013 až 2016 prijatí na jednu z pohotovostí v Japonsku. U pacientov s krvnou skupinou 0 dosahovala úmrtnosť v priemere okolo 28 percent, zatiaľ čo ostatné krvné skupiny dosiahli úmrtnosť najviac 11 percent.

0 krváca najintenzívnejšie

Vedci predpokladajú, že príčinou vysokej úmrtnosti ranených pacientov s krvnou skupinou 0 je takzvaný von Willebrandov faktor. Ide o glykoproteín, ktorý hrá dôležitú úlohu pri zrážanlivosti krvi. Zdá sa, že u krvnej skupiny 0 je ho menej než v ostatných skupinách.

Nedostatok von Willebrandovho faktoru v krvi môže viesť k zvýšenému počtu prípadov s vnútorným krvácaním, ktoré môžu mať fatálne následky obzvlášť pri závažných poraneniach.

V kritickej chvíli môže rozhodnúť nemocničný personál

Takayama si nemyslí, že by sme sami dokázali ovplyvniť nedostatok von Willebrandovho faktoru v krvi. Naopak sa domnieva, že všetka zodpovednosť v kritickej chvíli leží v rukách zdravotného personálu, ktorý by mohol k pacientom s krvnou skupinou 0 pristupovať opatrnejšie, a obmedziť tak riziko úmrtia na minimum.

Nový poznatok z Japonska by sa mal tiež zvážiť pri transfúziách. Keďže krvná skupina 0- je považovaná za univerzálneho darcu (môžu ju prijať pacienti s ktoroukoľvek krvnou skupinou), je po nej tiež najväčší dopyt. Dôležitosť tohto tvrdenia vysvetľuje profesor Takayama:

„Z našich výsledkov tiež plynú otázky o tom, do akej miery núdzová transfúzia červených krviniek typu 0 vážne poranenému pacientovi môže mať vplyv na homeostázu – proces, počas ktorého dochádza k zastaveniu krvácania, a či je to tak aj u ostatných krvných skupín.

Na podrobnejšie preskúmanie výsledkov našej štúdie a vyvinutie najlepšieho liečebného postupu u pacientov s vážnymi poraneniami je potrebný ďalší výskum.“

Vedci vo svojom článku na záver varujú, že výskum sa uskutočnil len na vzorke japonských pacientov, a teda jeho výsledky nemusia platiť pre celú populáciu.

Viac krvi, menej zrazenín

Slovenská Národná transfúzna služba uvádza, že na Slovensku je krvná skupina 0 druhou najčastejšou skupinou (32%), pričom najviac Slovákov má krvnú skupinu A (42%), a už menej krvnú skupinu B (18%) a AB (8%).

Na záver treba dodať, že hoci je riziko vnútorného krvácania u krvnej skupiny 0 vyššie, zároveň to znamená nižšiu pravdepodobnosť úmrtia v dôsledku vzniku krvnej zrazeniny.

Zdroj: Info.sk,DP,biomedcentral.com,iflscience.com,eurekalert.org,ntssr.sk,Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

DNES - 8:20Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.