Toto je dôvod, prečo pravdepodobne varíte ryžu nesprávne
- 21:09 20.04.2018
- Bratislava

Od umývania cez odležanie až po samotné varenie - tu sú tipy, ako uvariť ryžu správnym spôsobom.
Ryža je základnou potravinou pre aspoň polovicu všetkých obyvateľov sveta. Nie je žiadnym prekvapením, že existuje mnoho odrôd a spôsobov, ako ryžu pripraviť. Jednoduchá biela ryža je srdcom väčšiny ázijských kuchýň, pričom sa na jej varenie nepoužíva nič, iba voda. V latinskoamerických krajinách obyčajná ryža vždy obsahuje masť aj soľ a niekedy cesnak.
Vo všeobecnosti však spôsob, ako uvariť ryžu, leží niekde medzi absorpciou všetkej tekutiny, ktorú potrebuje a dusením domäkka. Toto spektrum a či začnete aj s opláchnutím a nasaknutím ryže, závisí od odrody ryže a typu kuchyne.
Oplachovať či neoplachovať?
Biela ryža zvyčajne potrebuje pred varením dobre opláchnuť, aby sa odstránil škrobový povlak. Ak ju neumyjete, bude horkejšia a rýchlejšie sa pokazí. Vložte ryžu do misy, zalejte studenou vodou a premyte rukami. Opakujte, kým voda z ryže nebude čistá. Samozrejme, zbaviť ryžu škrobov sa nehodí pre pokrmy, ktoré vyžadujú krémovitosť, ako je rizoto, paella a sladké alebo slané ryžové pudingy. Stále je však dobré suchú ryžu skontrolovať, či sa v nej nenachádzajú cudzie látky.
Je potrebné ju namáčať?
Varenie ryže je proces hydratácie a namáčanie to do istej miery vykoná bez agresívneho tepla, vďaka čomu dosiahnete nadýchanú a rovnomerne uvarenú ryžu. Zatiaľ čo divoká (indiánska), celozrnná alebo lepkavá ryža musí byť vždy pred varením namočená, obvykle cez noc, aj biela ryža si to občas vyžaduje.
Japonská ryža sa napríklad opláchne, nechá vysušiť na 10 až 15 minút a potom sa nechá močiť 30 minút vo vode, v ktorej sa bude následne variť.
V perzskej kuchyni sa môže basmati ryža namáčať po dobu 3-6 hodín vo veľkom množstve studenej vody so soľou. Potom sa voda vyleje a ryža sa varí v čerstvej.
V indickej kuchyni sa podobným spôsobom môže basmati namáčať 30 minút a potom sa voda tiež vyleje a použije sa čerstvá.
Dusenie alebo varenie?
Ryžu môžete najprv predvariť vo veľkom množstve vody a potom dusiť domäkka. Alebo ju môžete nechať variť v dostatočnom množstve vody, ktorá sa úplne absorbuje. Japonská ryža vyžaduje pomer ryže k vode 1: 1,1 - alebo inými slovami, len o trochu viac vody ako ryže.
Najdôležitejšie však je, a to platí pre všetky kuchyne od Vietnamu až po Ekvádor - nikdy nedvíhajte pokrievku pri varení ryže ani 20 minút po dovarení. Pokrievka musí dobre doliehať, alebo na ňu dajte niečo ťažké, aby ste zabránili úniku pary.
Väčšina metód si vyžaduje priviesť vodu k varu a po krátku dobu variť pri vysokej teplote, potom na najnižšej po dlhšiu dobu. A ak sa vám ryža pripáli, nezúfajte. Spomeňte si, že sa sa to stáva miliónom ľudí po celom svete.

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení
Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru
Úrady varujú rodičov, aby dávali väčší pozor na online komunikáciu svojich detí.

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie
Na to, aby vás naozaj ochránil pred škodlivým žiarením zo slnka, je potrebné skladovať krém na opaľovanie na vhodnom mieste.

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?
Doktorka si aplikovala botulotoxín len na polovicu tváre, aby ukázala, aké sú jeho následky.

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne
Minister Huliak sa v Košiciach nedočkal pozitívneho prijatia.