• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Zomrel herec R. Lee Ermey, známy z Kubrickovej Olovenej vesty

  • 9:18 16.04.2018
  • Los Angeles
Zomrel herec R. Lee Ermey, známy z Kubrickovej Olovenej vesty

Slávu mu priniesla úloha seržanta Hartmana v Kubrickovej Olovenej veste z roku 1987.

Vo veku 74 rokov zomrel v nedeľu hollywoodsky herec R. Lee Ermey, ktorý sa preslávil úlohou nekompromisného seržanta Hartmana vo vojnovom filme Olovená vesta (Full Metal Jacket) režiséra Stanleyho Kubricka. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Ermeyho dlhoročný manažér Bill Rogin uviedol, že herec skonal v nedeľu ráno. Príčinou jeho úmrtia boli komplikácie spôsobené zápalom pľúc.

Počas svojej hereckej kariéry, ktorú odštartoval po viac ako desaťročnom pôsobení v americkej námornej pechote, účinkoval vo viacerých vojnových filmoch vrátane kultovej snímky režiséra Francisa Forda Coppolu Apokalypsa z roku 1979, kde si zahral pilota vrtuľníka.

Skutočnú slávu mu však priniesla až úloha seržanta Hartmana v Kubrickovej Olovenej veste z roku 1987, za ktorú si vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Svoj hlas R. Lee Ermey prepožičal aj postavičke Sargea (seržanta) v animovanom filme Príbeh hračiek.

Podľa Rogina napriek tomu, že Ermey vo filmoch stvárňoval postavy drsných a zásadových mužov, v skutočnosti bol rodinne založeným a láskavým človekom, ktorý celý život podporoval ľudí slúžiacich vlasti v amerických ozbrojených silách.

Ronald Lee Ermey sa narodil 24. marca 1944 v meste Emporio v Kansase. Ako uvádza portál csfd.cz, už ako mladistvý mal problém so zákonom a po niekoľkých zatknutiach mu dal sudca na výber – buď väzenie, alebo služba v armáde.

Ermey si vybral armádu a strávil 11 rokov (1961-72) v námorníctve, z toho 14 mesiacov vo Vietname.

Pre zranenie odišiel v roku 1972 do vojenského dôchodku. Presťahoval sa na Filipíny a na univerzite v Manile začal študovať dramatické umenie a kriminológiu. Práve počas tohto vysokoškolského štúdia viackrát účinkoval vo filipínskych filmoch, neskôr si ho všimli aj americkí tvorcovia.

V roku 1978 sa objavil vo filme The Boys in Company C. Považuje sa za tematického predchodcu filmu Olovená vesta, ktorý o pár rokov neskôr hercovi priniesol skutočnú slávu.

Už v roku 1979 si zahral pilota vrtuľníka vo filme Apokalypsa. Režisér Francis Ford Coppola si Ermeyho vzhľadom na jeho vojenské skúsenosti vybral aj za odborného poradcu pre svoj film.

Keď ho režisér Stanley Kubrick angažoval do svojho filmu Olovená vesta (1987), bol to pre Ermeyho zlom v hereckej kariére. Úloha sadistického inštruktora seržanta Hartmana mu priniesla nielen pozitívne kritiky, ale aj nomináciu na cenu Zlatý glóbus pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe.

Rovnako sa Ermey aj v tomto filme zhostil úlohy odborného technického poradcu a mal dokonca možnosť napísať si vlastné dialógy a pri nakrúcaní improvizovať, čo sa v Kubrickovom prípade považovalo za raritu.

Hneď potom nasledoval film Horiaca Mississippi režiséra Alana Parkera (1984) a postupne ďalšie úlohy vo filmoch Mŕtvy muž prichádza (Tim Robbins, 1995) a Sedem (David Fincher, 1995), či rola sadistu v oboch dieloch snímky Texaský masaker motorovou pílou.

Dokopy sa objavil v asi 60 filmoch, ale aj v známych seriáloch - stvárnil napríklad otca legendárneho Dr. Housa. Jeho hlas sa objavil aj v seriáloch Simpsonovci, Griffinovci a SpongeBob v šortkách či v detskom filme ToyStory 3: Príbeh hračiek.

Ronald Lee Ermey bol dvakrát ženatý, s prvou manželkou má dve, s druhou štyri deti.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

Protiteroristická jednotka neprezradila, či sprísni ochranu Orbána

DNES - 10:16Zahraničné

Centrum TEK uviedlo, že si robí svoju prácu.

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

Orbán: Modlíme sa za Fica, bude chýbať v najdôležitejších mesiacoch

DNES - 9:29Zahraničné

Páchateľa atentátu považuje Orbán za provojnového a ľavicového človeka.

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

Guvernér Texasu omilostil muža, ktorý zastrelil demonštranta

DNES - 6:10Zahraničné

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter spred štyroch rokov.

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

EK vyzvala online platformy, aby po útoku na Fica bojovali proti dezinformáciám

VČERA - 21:55Zahraničné

Európska komisia vyzvala najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na Roberta Fica.

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

Fidesz: Po atentáte na Fica treba zvážiť reguláciu diskusií na internete

VČERA - 21:44Zahraničné

Ponaučením zo stredajšieho atentátu na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica je, že aj v Maďarsku by bolo potrebné regulovať diskusie na internete.